Ειδική οδοντόκρεμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων για ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια – Μείωση αλλεργικών αντιδράσεων στο 97% των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ανοσοθεραπεία στοματικού βλεννογόνου (OMIT), ανέδειξε μια νέα όψιμη περίληψη που παρουσιάζεται στη φετινή Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Anaheim της Καλιφόρνια. Στοματική ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια, δηλαδή η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων φιστικιού για μια χρονική περίοδο για να προκαλέσει λιγότερη αντίδραση εάν το άτομο φάει κάτι με φιστίκι, χρησιμοποιείται από αλλεργιολόγους εδώ και χρόνια για να βοηθούν στην απευαισθητοποίηση ατόμων με αλλεργία στα φιστίκια. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει πως η έγχυση μικρών ποσοτήτων φιστικιών, σε οδοντόκρεμα, μπορεί να έχει θεματικά αποτελέσματα.
«Το OMIT χρησιμοποιεί μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα για να μεταφέρει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φιστικιού σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας», λέει ο αλλεργιολόγος William Berger, MD, μέλος της ACAAI και συγγραφέας της μελέτης. «Το OMIT ως μηχανισμός παροχής πρωτεΐνης φιστικιού έχει μεγάλες δυνατότητες απευαισθητοποίησης από τροφικές αλλεργίες. Λόγω της στοχευμένης παράδοσής του και της απλής διαχείρισής του, υποστηρίζει τον στόχο της βελτιωμένης συμμόρφωσης”.
Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 32 ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, με αλλεργία στα φιστίκια σε αναλογία 3:1 ενεργού θεραπείας προς έλεγχο εικονικού φαρμάκου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μια κλιμακούμενη δόση οδοντόκρεμας με φιστίκια είτε εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής 48 εβδομάδων, η ασφάλεια παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των φάσεων αύξησης της δόσης και συντήρησης. Αξιολογήθηκαν επίσης διερευνητικοί βιοδείκτες και πραγματοποιήθηκαν προκλήσεις από το στόμα (Οι διερευνητικοί βιοδείκτες είναι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για να δείξουν εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ανταποκρίνεται στη θεραπεία με ένα αλλεργιογόνο όπως το φιστίκι).
«Παρατηρήσαμε ότι το 100% όσων υποβλήθηκαν σε θεραπεία με την οδοντόκρεμα ανέχονταν σταθερά την προκαθορισμένη υψηλότερη δόση του πρωτοκόλλου», λέει ο Δρ Berger. «Δεν παρατηρήθηκαν μέτριες ή σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις σε ενεργούς συμμετέχοντες. Οι μη συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως τοπικές (φαγούρα στο στόμα), ήπιες και παροδικές. Υπήρχε 97% συμμόρφωση στη θεραπεία χωρίς διακοπή της φοίτησης λόγω φαρμακευτικής αγωγής της μελέτης. Το OMIT φαίνεται να είναι μια ασφαλής και βολική επιλογή για ενήλικες με τροφικές αλλεργίες. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη αυτής της οδοντόκρεμας στον παιδιατρικό πληθυσμό».
Σχεδιάζονται πρόσθετες μακροπρόθεσμες μελέτες για την περαιτέρω αξιολόγηση της συνεχιζόμενης χρήσης της θεραπείας με οδοντόκρεμα για την παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας από την τυχαία κατάποση φυστικιού.