Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλεργία στα φιστίκια: Στοματική ανοσοθεραπεία με… οδοντόκρεμα!

ΑρχικήυγείαΑλλεργία στα φιστίκια: Στοματική ανοσοθεραπεία με... οδοντόκρεμα!
spot_img

Ειδική οδοντόκρεμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων για ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια – Μείωση αλλεργικών αντιδράσεων στο 97% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ανοσοθεραπεία στοματικού βλεννογόνου (OMIT), ανέδειξε μια νέα όψιμη περίληψη που παρουσιάζεται στη φετινή Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Anaheim της Καλιφόρνια. Στοματική ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια, δηλαδή η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων φιστικιού για μια χρονική περίοδο για να προκαλέσει λιγότερη αντίδραση εάν το άτομο φάει κάτι με φιστίκι, χρησιμοποιείται από αλλεργιολόγους εδώ και χρόνια για να βοηθούν στην απευαισθητοποίηση ατόμων με αλλεργία στα φιστίκια. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει πως η έγχυση μικρών ποσοτήτων φιστικιών, σε οδοντόκρεμα, μπορεί να έχει θεματικά αποτελέσματα.

    «Το OMIT χρησιμοποιεί μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα για να μεταφέρει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φιστικιού σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας», λέει ο αλλεργιολόγος William Berger, MD, μέλος της ACAAI και συγγραφέας της μελέτης. «Το OMIT ως μηχανισμός παροχής πρωτεΐνης φιστικιού έχει μεγάλες δυνατότητες απευαισθητοποίησης από τροφικές αλλεργίες. Λόγω της στοχευμένης παράδοσής του και της απλής διαχείρισής του, υποστηρίζει τον στόχο της βελτιωμένης συμμόρφωσης”.

   Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 32 ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, με αλλεργία στα φιστίκια σε αναλογία 3:1 ενεργού θεραπείας προς έλεγχο εικονικού φαρμάκου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μια κλιμακούμενη δόση οδοντόκρεμας με φιστίκια είτε εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής 48 εβδομάδων, η ασφάλεια παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των φάσεων αύξησης της δόσης και συντήρησης. Αξιολογήθηκαν επίσης διερευνητικοί βιοδείκτες και πραγματοποιήθηκαν προκλήσεις από το στόμα (Οι διερευνητικοί βιοδείκτες είναι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για να δείξουν εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ανταποκρίνεται στη θεραπεία με ένα αλλεργιογόνο όπως το φιστίκι).

    «Παρατηρήσαμε ότι το 100% όσων υποβλήθηκαν σε θεραπεία με την οδοντόκρεμα ανέχονταν σταθερά την προκαθορισμένη υψηλότερη δόση του πρωτοκόλλου», λέει ο Δρ Berger. «Δεν παρατηρήθηκαν μέτριες ή σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις σε ενεργούς συμμετέχοντες. Οι μη συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως τοπικές (φαγούρα στο στόμα), ήπιες και παροδικές. Υπήρχε 97% συμμόρφωση στη θεραπεία χωρίς διακοπή της φοίτησης λόγω φαρμακευτικής αγωγής της μελέτης. Το OMIT φαίνεται να είναι μια ασφαλής και βολική επιλογή για ενήλικες με τροφικές αλλεργίες. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη αυτής της οδοντόκρεμας στον παιδιατρικό πληθυσμό».

    Σχεδιάζονται πρόσθετες μακροπρόθεσμες μελέτες για την περαιτέρω αξιολόγηση της συνεχιζόμενης χρήσης της θεραπείας με οδοντόκρεμα για την παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας από την τυχαία κατάποση φυστικιού.

https://www.eurekalert.org/news-releases/1005905

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο