Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλιπής ύπνος και καρδιακά προβλήματα: Η αναπλήρωση τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 20%

ΑρχικήυγείαΕλλιπής ύπνος και καρδιακά προβλήματα: Η αναπλήρωση τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 20%
spot_img

Μελέτη σε 90.903 άτομα σε διάρκεια 14 ετών για την καρδιακή υγεία όσων αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα.

Οι απαιτήσεις της εργάσιμης εβδομάδας, που συχνά επηρεάζονται από τα προγράμματα του σχολείου ή της εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή του ύπνου και στέρηση. Σε μελέτη του 2022 η μικρότερη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι επτά στις δέκα από αυτές τις καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να προληφθούν εάν όλοι κοιμόντουσαν καλά. Επίσης και σε μελέτη του 2018 οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έξι έως οκτώ ωρών ύπνου τη νύχτα είναι πιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα που υποφέρουν από στέρηση ύπνου «κοιμούνται» στα ρεπό τους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτής της έλλειψης ύπνου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια έρευνα για το εάν αυτός ο αντισταθμιστικός ύπνος βοηθά στην υγεία της καρδιάς.  

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2024 δείχνει ότι οι άνθρωποι που αναπληρώνουν τον “χαμένο” ύπνο τα Σαββατοκύριακα μπορεί να δουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να μειώνεται κατά ένα πέμπτο.  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που βιώνουν τακτικά ανεπαρκή ύπνο τις καθημερινές. 

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από 90.903 άτομα που συμμετείχαν στο έργο UK Biobank και για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ αντισταθμισμένου ύπνου το Σαββατοκύριακο και καρδιακών παθήσεων. Τα δεδομένα ύπνου καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα και ομαδοποιήθηκαν ανά τεταρτημόρια (χωρισμένα σε τέσσερις περίπου ίσες ομάδες από τον πιο αντισταθμισμένο ύπνο έως τον λιγότερο αντισταθμισμένο).

Με διάμεση παρακολούθηση σχεδόν 14 ετών, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τον περισσότερο αντισταθμιστικό ύπνο είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνους που δεν αναπλήρωναν τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα. Στην υποομάδα των ασθενών με καθημερινή στέρηση ύπνου εκείνοι με τον περισσότερο αντισταθμιστικό ύπνο είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνους με τον λιγότερο. Η ανάλυση δεν έδειξε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στη σύγχρονη κοινωνία που υποφέρει από στέρηση ύπνου, όσοι κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από εκείνους που κοιμούνται λιγότερο.  

Η περίληψη «Ο αντισταθμιστικός ύπνος το Σαββατοκύριακο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: μια προοπτική μελέτη κοόρτης βασισμένη σε UK Biobank» θα παρουσιαστεί στη συνεδρία « 
Εξερευνώντας την καρδιαγγειακή υγεία: τρόπος ζωής, οικονομία και ανισότητες », που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024 στο Σταθμό 8 – Research Gateway.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο