Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντατική χρήση κινητού και οθόνης: Η επίδραση του τζίντζερ στην κόπωση των ματιών και στην δυσκαμψία των ώμων

ΑρχικήυγείαΕντατική χρήση κινητού και οθόνης: Η επίδραση του τζίντζερ στην κόπωση των ματιών και στην δυσκαμψία των ώμων
spot_img

Ευεργετικές επιδράσεις του εκχυλίσματος τζίντζερ – Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο παράλληλη μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στη χρήση οθόνης (VDTs), όπως υπολογιστές, smartphone, tablet και βιντεοπαιχνίδια, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της πληροφορικής. Η παρατεταμένη έκθεση σε VDTs έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, κυρίως με το σύνδρομο VDT. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία, κόπωση των ματιών και δυσκαμψία του λαιμού και των ώμων. Ο επιπολασμός της ξηροφθαλμίας σε χρήστες VDT κυμαίνεται από 26% έως 70%. Αυτή η κατάσταση έχει γίνει ένα πιεστικό κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειδή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη χαμηλή οφθαλμική ροή αίματος με οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα και η μυωπία. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της οφθαλμικής ροής του αίματος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων, καθώς η σωστή ροή αίματος στο μάτι είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή επαρκούς οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο οπτικό νεύρο.

Για αιώνες, το τζίντζερ ( Zingiber officinale ) χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό για το μαγείρεμα και ως φαρμακευτικό βότανο παγκοσμίως. Τα συστατικά του τζίντζερ παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δραστηριότητες, όπως επιβεβαιώνεται σε ζωικά μοντέλα in vitro και in vivo. Αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει επίσης, ότι η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να βελτιώσει το μεταβολικό σύνδρομο. Το τζίντζερ επιπλέον, πιστεύεται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιώσεις στη θερμογενετική λειτουργία και επιτάχυνση της ροής του αίματος. Παρά τις πολλές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του τζίντζερ, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για βελτιωμένη ροή αίματος, ακόμη λιγότερο στα μάτια, ή θέρμανση του σώματος, που είναι μακροχρόνιες πεποιθήσεις στην Ιαπωνία. Κατά συνέπεια, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί η πιθανότητα το τζίντζερ να ενισχύει τη ροή του αίματος και να προάγει τη ζεστασιά του σώματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients είχε ως στόχο να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του εκχυλίσματος τζίντζερ στην οφθαλμική και περιφερική ροή αίματος και τις δυνατότητές του να ανακουφίσει την κόπωση των ματιών και τη δυσκαμψία των ώμων.

Στο πείραμα συμμετείχαν 100 υγιή άτομα ηλικίας 20-73 ετών που παρουσίασαν τόσο κόπωση των ματιών όσο και δυσκαμψία των ώμων. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες εικονικού φαρμάκου είτε κάψουλες εκχυλίσματος τζίντζερ καθημερινά για οκτώ εβδομάδες. Η οφθαλμική ροή αίματος, η περιφερική ροή αίματος, η κόπωση των ματιών, η δυσκαμψία του ώμου, η θερμότητα του σώματος και η ακαμψία των μυών του ώμου αξιολογήθηκαν στις εβδομάδες 0, 4 και 8, αντίστοιχα.

Δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην οφθαλμική ροή αίματος υπό τις συνθήκες της μελέτης. Αντίθετα, η περιφερική ροή αίματος σε βαθιές περιοχές ενισχύθηκε στις γυναίκες. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 51 ετών εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην κόπωση των ματιών και στη δυσκαμψία των ώμων, όπως παρατηρήθηκε στην περιφερική ροή αίματος. Η ζεστασιά του σώματος άλλαξε ευνοϊκά σημαντικά σε άνδρες πάνω από 51 ετών λόγω της κατανάλωσης τζίντζερ. Η μυϊκή ακαμψία δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές αλλαγές.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως το τζίντζερ είναι ασφαλές και ωφέλιμο για τη βελτίωση της κόπωσης των ματιών και της δυσκαμψίας των ώμων αυξάνοντας την ταχύτητα ροής του αίματος, ειδικά για γυναίκες κάτω των 51 ετών. Αυτά τα οφέλη είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς αυτά τα συμπτώματα συχνά υποτιμώνται παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την πειραματική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο