Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλυντικά για βλεφαρίδες και φρύδια – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για σοβαρή βλάβη στα μάτια

ΑρχικήΝέαΥγείαΚαλλυντικά για βλεφαρίδες και φρύδια - Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για σοβαρή βλάβη στα μάτια
spot_img

Προσοχή γιατί με τα μάτια δεν αρκεί να πούμε «Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος»

Το extension βλεφαρίδων είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς χαρίζει υπέροχο και άψογο βλέμμα. Οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια.

- Advertisement -

Αιτία οι προσταγλανδίνες που περιέχονται στις ψεύτικες βλεφαρίδες, συχνά με τη μορφή ορού. Ήδη η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προειδοποιεί κατά της χρήσης αυτών των προϊόντων όπως και των προϊόντων που διεγείρουν την ανάπτυξη των φρυδιών. Η ειδοποίηση αναφέρει συγκεκριμένα: «Εάν ως καταναλωτής συναντήσετε ορούς βλεφαρίδων ή άλλα προϊόντα που περιέχουν προσταγλανδίνες, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά με τον ισχυρισμό ότι προάγουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων και των φρυδιών, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί».

Πώς δρουν οι προσταγλανδίνες

Τα extension βλεφαρίδων είναι προϊόντα που ισχυρίζονται ότι επιμηκύνουν και πυκνώνουν τις βλεφαρίδες. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά προέρχονται από την κατηγορία των προσταγλανδινών. Αυτές είναι ουσίες του ίδιου του σώματος που ρυθμίζουν πολλές από τις διαφορετικές λειτουργίες του. Τα παράγωγα προσταγλανδίνης που χρησιμοποιούνται ιατρικά στη θεραπεία του γλαυκώματος, μαζί με άλλες σχετικές παραλλαγές προσταγλανδίνης, έχει βρεθεί ότι μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων και των τριχών των φρυδιών. Έχουν όμως πολλές παρενέργειες όπως:

  • ερεθισμός και πόνος στα μάτια
  • απώλεια βλεφαρίδων
  • αιμοφόρα αγγεία που σκάνε στο λευκό του ματιού
  • αυξημένη μελάγχρωση στην ίριδα
  • αποχρωματισμός των βλεφάρων
  • καφέ αποχρωματισμός/εξάνθημα γύρω από τα μάτια
  • ερυθρότητα του ματιού (μπορεί να προκαλέσει έλκη στον κερατοειδή)
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |  Δεν πάει το μυαλό σας γιατί βάζουν τα πορτοκάλια σε κόκκινο δίχτυ!

Προσοχή: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για γλαύκωμα με τη χρήση φαρμάκων με βάση τις προσταγλανδίνες για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όραση εάν χρησιμοποιούν ταυτόχρονα extension βλεφαρίδων που περιέχουν προσταγλανδίνη.

Αναζητήστε τα ακόλουθα ονόματα στη λίστα συστατικών

Αρκετά παράγωγα προσταγλανδίνης (σχετικές χημικές μορφές προσταγλανδίνης με παρόμοια ικανότητα να διεγείρουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων και των φρυδιών) είναι γνωστό ότι έχουν παρόμοιο προφίλ παρενεργειών. Γνωρίζουμε τα ακόλουθα ονόματα που, σύμφωνα με τους κανονισμούς καλλυντικών, δηλώνονται στον κατάλογο συστατικών με χρήση της ονοματολογίας INCI:

  • BIMATOPROST
  • ISOPROPYL CLOPROSTENATE
  • DECHLORO DIHYDROXY DIFLUORO ETHYLCLOPROSTENOLAMIDE
  • METHYLAMIDO DIHYDRO NORALFOPROSTAL
  • ISOPROPYL DIHYDRO NORALFAPROSTAL

Συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση παρενεργειών ή άλλων τραυματισμών

Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά να συμβουλευτείτε γιατρό εάν εμφανίσετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια όπως αναφέρθηκε – ή άλλη βλάβη στην υγεία.

Τι λένε οι κανονισμοί;

Οι κανονισμοί για τα καλλυντικά προϊόντα δεν απαγορεύουν τη χρήση προσταγλανδινών, αλλά μάλλον μια γενική απαίτηση ότι όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση. Αν και οι προσταγλανδίνες δεν ρυθμίζονται με συγκεκριμένο ανώτατο όριο στους κανονισμούς για τα καλλυντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται οποιαδήποτε ποσότητα της ουσίας στα καλλυντικά.

Ο κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με τις προσταγλανδίνες εξαρτάται από την ποσότητα που περιέχει το προϊόν. Είναι ευθύνη του κατασκευαστή και του εισαγωγέα να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν τους κανονισμούς  του νόμου περί καλλυντικών  και  των κανονισμών για τα καλλυντικά  κατά τη διάθεση καλλυντικών προϊόντων στην αγορά και οι αρμόδιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν τεκμηρίωση που να το υποστηρίζει. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Best In Taste: Άνοιξε η διαδικασία συμμετοχής για το βραβείο/σήμα γευστικών δοκιμών που διοργανώνει το cibum

Δίνεται πλέον η δυνατότητα για συμμετοχή και διάκριση "Best In Taste" όλη την χρονιά!

Φυτικό-νηστίσιμο τυρί: Μήπως το “καθόλου” τυρί είναι καλύτερο; Τι έδειξε επιστημονική μελέτη

Μπορούν τα φυτικά υποκατάστατα του τυριού να αντικαταστήσουν διατροφικά και αισθητικά το τυρί στη διατροφή μας;

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Νέοι κανόνες για την επισήμανση των επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών - Ενσωμάτωση απαιτήσεων για πρόσθετα, ουσίες φυσικής προέλευσης και επανεπεξεργασία πλαστικής ύλης - Προϋποθέσεις για σύνθεση και υψηλό βαθμό καθαρότητας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα