Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
7.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir
spot_img

Τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα καλύτερα προϊόντα με βάση τις ανάγκες μας.

Τα τμήματα μάρκετινγκ της γαλακτοβιομηχανίας φαίνεται να έχουν εμμονή με τα επίπεδα πρωτεΐνης, τα οποία εμφανίζονται με μεγάλα γράμματα σε πολλές συσκευασίες. Είναι όμως πραγματικά αυτό το μόνο κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το γιαούρτι σας ή το λευκό τυρί; Σίγουρα όχι!

- Advertisement -

Υπάρχουν και άλλα πολύ πιο χρήσιμα κριτήρια που σπάνια λαμβάνονται υπόψη στις ετικέτες των γαλακτοκομικών και αυτά είναι το ασβέστιο, το ιώδιο και το λίπος.

Το ασβέστιο και το ιώδιο είναι στην πραγματικότητα απαραίτητα μέταλλα για την υγεία, τα οποία παρέχονται σε μεγάλο βαθμό από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οποία αρκετοί καταναλώνουν σε ανεπαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά τα λιπαρά και τις θερμίδες που παρέχουν, γενικά καλό είναι να μην το παρακάνουμε.

Το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών, Que Choisirανέλυσε στο εργαστήριο τη διατροφική αξία 30 γαλακτοκομικών προϊόντων και συνέκρινε τα αποτελέσματα όσον αφορά το ιώδιο, το ασβέστιο και τα λίπη ανάλογα με το γάλα παρασκευής (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο), τους τύπους προϊόντων και τον τρόπο παραγωγής του (βιολογικό ή μη). Τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα καλύτερα προϊόντα με βάση τις ανάγκες μας.

1 – Ιώδιο και ασβέστιο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή δύο βασικών μετάλλων, του ασβεστίου και του ιωδίου. Ωστόσο, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα. Έτσι, 100 g γιαούρτι ή τυρί cottage που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα παρέχει μεταξύ 20 και 30% της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου για έναν ενήλικα, σε σύγκριση με μόνο 10 έως 20% για τις περισσότερες αναφορές με βάση το αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Όσον αφορά το ιώδιο, μια μερίδα των προϊόντων πρόβειου γάλακτος μπορεί να περιέχει έως και 75% της συνιστώμενης πρόσληψης, σε σύγκριση με σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερο, κατά μέσο όρο, για άλλα. Όλα αυτά, απλώς και μόνο λόγω της γενετικής κληρονομιάς των προβάτων, των οποίων τα θηλυκά παράγουν φυσικά γάλα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Περισσότερο ασβέστιο στο γιαούρτι

Εκτός από αυτές τις διαφορές που σχετίζονται με τα είδη, υπάρχουν επίσης μικρές αποκλίσεις μεταξύ των τύπων προϊόντων και των μεθόδων παραγωγής. Τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνονται λιγότερο πλούσια σε ιώδιο, πιθανώς εν μέρει λόγω των περιορισμών που απαιτούνται από την ετικέτα σχετικά με την τεχνητή συμπλήρωση ζωοτροφών (το ιώδιο στο παραγόμενο γάλα δεν συντίθεται από τα ζώα: προέρχεται από την τροφή τους). Όσο για το ασβέστιο, υπάρχει λίγο περισσότερο στα γιαούρτια (τα τελευταία δεν στραγγίζονται, διατηρούν αυτό του ορού γάλακτος), ακολουθούν από κοντά τα cottage cheeses και τα skyrs, τα οποία στραγγίζονται και τέλος τα petit-suisses, όχι μόνο στραγγισμένα, αλλά και συστηματικά αναμειγνύεται με κρέμα, η οποία είναι λιγότερο πλούσια σε ασβέστιο. Και για τα δύο μέταλλα, τα γιαούρτια πλήρους γάλακτος συχνά φαίνονται λιγότερο πλούσια από τα αποβουτυρωμένα.

Για τους ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης ασβεστίου (αυτοί που καταναλώνουν λιγότερα από δύο γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα) ή ιωδίου (αυτοί που τρώνε πολύ λίγα ψάρια και θαλασσινά), η προτίμηση των προϊόντων με βάση το πρόβειο γάλα θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

Τα γαλακτοκομικά με βάση το πρόβειο γάλα όμως, δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα για την καθημερινή κατανάλωση σε μικρότερες ηλικίες. Πράγματι, δύο μερίδες των 100 g την ημέρα, για ένα παιδί έξι ετών ή μικρότερο, μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετές για να επιτευχθούν υπερβολικές δόσεις ιωδίου. Όσο για τους ενήλικες με ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή που τρώνε δύο γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να προτιμούν τα πιο πλούσια σε ασβέστιο και ιώδιο γαλακτοκομικά προϊόντα.

2 – Λίπη

Τα ζωικά λίπη, που καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, μπορούν να προάγουν την αύξηση βάρους και τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Για να το αποφύγουν, λοιπόν, ορισμένοι καταναλωτές στρέφονται στα φρέσκα τυριά και τα γιαούρτια, ελπίζοντας να βρουν μια πιο ελαφριά εναλλακτική. Δυστυχώς, οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα: προφανώς παρόμοια προϊόντα μερικές φορές περιέχουν πολύ μεταβλητά επίπεδα λίπους. Και, κάτω από τις παγίδες των πολύ υγιεινών τροφών, μπορεί να κρύβονται τρόφιμα που κάθε άλλο παρά ελαφριά είναι.

Κρέμα στα Light προϊόντα

Είτε πρόκειται για skyr, γιαούρτι, λευκό τυρί ή φρέσκο τυρί, και είτε βασίζεται σε αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, εάν η συσκευασία εμφανίζει “0%”, τότε αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν λίπος. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς μερικές φορές προστίθεται κρέμα από τους κατασκευαστές κατά την παρασκευή χωρίς υποχρέωση αναγραφής του στην ετικέτα.

Έτσι, μια μερίδα ελληνικό γιαούρτι ή γιαούρτι petit-suisses, που καταναλώνεται σκέτο, παρέχει τόσα κορεσμένα λιπαρά οξέα και ενέργεια όσο δύο φέτες Camembert… και, αν βάλετε μια ωραία κουταλιά μέλι, αποκτάτε ένα γλυκό τόσο λίπος και θερμίδες σαν να τρώγατε μια γαβάθα παγωτό! Όσον αφορά τα λευκά και φρέσκα τυριά, και εκεί τα επίπεδα λίπους έχουν μεγάλη διαφορά.

3 – Ποια προϊόντα να προτιμήσετε;

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ορισμένα εξαιρετικά φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συνιστώνται περισσότερο από άλλα. Όλα όμως είναι υγιεινά τρόφιμα, συμβατά με την καθημερινή κατανάλωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων

Τρώτε από πλαστικά πιάτα και δοχεία; Νέα μελέτη δείχνει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Υπάρχουν πάνω από 20.000 χημικές ουσίες που μπορούν να απελευθερωθούν από το πλαστικό

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα