Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ασθένεια των βρώμικων χεριών

ΑρχικήυγείαΗ ασθένεια των βρώμικων χεριών
spot_img

Εάν όλοι οι άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Δεν είχαν άδικο μαμάδες, γιαγιάδες και όλοι οι πρόγονοί μας, που υποστήριζαν σθεναρά την υγιεινή των χεριών ως άμυνα υγείας, καθώς τα βρώμικα χέρια κρύβονται ύπουλα πίσω από πολλές ασθένειες. Σύμφωνα με ερευνητές, αν όλοι έπλεναν τακτικά τα χέρια τους θα μπορούσαν να σωθούν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι 1 στους 4 ανθρώπους, δεν πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που επισκέπτονται την τουαλέτα!

Μία από τις νόσους που προκαλούν τα βρώμικα χέρια, είναι η εχινοκοκκίαση, που σύμφωνα με την Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Πολωνίας είναι συχνό αποτέλεσμα κακής υγιεινής των χεριών.

 Τα παράσιτα της εχινοκοκκίασης, (σκουλήκια Echinococcus) μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας,  μέσω μεταφοράς των παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα με βρώμικα χέρια, μεταξύ άλλων οδών μόλυνσης. Τα άτομα με κυστική εχινοκοκκίαση συχνά παραμένουν ασυμπτωματικά έως ότου οι υδάτινες κύστες που περιέχουν τα παράσιτα των προνυμφών μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο, ναυτία και έμετο. Στους ανθρώπους, οι προνυμφικές μορφές του E. multilocularis δεν ωριμάζουν πλήρως σε κύστες, αλλά προκαλούν κυστίδια που εισβάλλουν και καταστρέφουν τους περιβάλλοντες ιστούς και προκαλούν δυσφορία ή πόνο, απώλεια βάρους και κακουχία. Η κυψελιδική εχινόκοκκωση (ΑΕ) μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο λόγω της εξάπλωσης σε κοντινούς ιστούς και, σπάνια, στον εγκέφαλο. Η ΑΕ είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 50% και 75%, ειδικά επειδή οι περισσότεροι προσβεβλημένοι άνθρωποι ζουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και έχουν κακή υγειονομική περίθαλψη.

Τα άτομα με κυψελιδική εχινόκοκκο μπορεί να εμφανίσουν παρασιτικούς όγκους στο ήπαρ που μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων και του εγκεφάλου. Η εχινοκοκκίαση είναι συχνά δαπανηρή και περίπλοκη στη θεραπεία και μπορεί να απαιτεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση ή/και παρατεταμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Για να αποφύγετε τον εχινόκοκκο, θα πρέπει να πλένετε καλά και σωστά τα λαχανικά και τα φρούτα, και να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από επαφή με σκύλους ή άλλα ζώα.

Άλλες ασθένειες που συνδέονται με βρώμικα χέρια

Νοροϊοί: Ο νοροϊός είναι η πιο κοινή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας στους ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Αναπνευστικές ασθένειες:μεταδίδονται συνήθως μέσω σταγονιδίων από εισπνοή, φτέρνισμα ή βήχα στον αέρα από κάποιον που έχει την ασθένεια. Ενώ το φτέρνισμα και ο βήχας βοηθούν στην εξάπλωση ασθενειών, οι κακές τεχνικές πλυσίματος των χεριών είναι επίσης ένας μεγάλος ένοχος.

Ηπατίτιδα Α: ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα όπως προβλήματα με το ήπαρ, ίκτερο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και κόπωση. Συχνά μεταδίδεται μέσω φαγητού που έχει μολυνθεί από άτομα που το παρασκευάζουν και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους μετά τη χρήση του μπάνιου.

Σαλμονέλωση: η δεύτερη συχνότερη ζωονοσογόνος νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ και η σαλμονέλα είναι κοινή αιτία τροφιμογενών νόσων. Στην ΕΕ, κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 91,000 κρούσματα σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό πόνο στο στομάχι, ναυτία εμετό και πονοκέφαλο.

Πώς να πλένετε τα χέρια σας

Η σωστή διαδικασία είναι:

  1. Νερό
  2. Σαπουνάδα
  3. Τρίψτε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  4. Ξέπλυμα
  5. Στέγνωμα 

Φροντίστε να πλύνετε:

  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν φάτε
  • Αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο (ή βοηθήσετε ένα μικρό παιδί)
  • Αφού χαϊδέψετε το κατοικίδιό σας
  • Όταν φτερνίζεσαι
  • Οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συγκεντρωθούν μικρόβια

Να θυμάστε ότι ένα απολυμαντικό χεριών με 60% αλκοόλ είναι εντάξει, αλλά το σαπούνι είναι καλύτερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο