Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.
Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή (AFib ή AF), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2024 στο Journal of the American Heart Association , αναθεωρημένο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
“Πολλοί μύθοι υπάρχουν, αλλά η μελέτη μας δεν βρήκε κανένα λόγο να αποθαρρύνουμε ή να απαγορεύσουμε σε έναν ασθενή με AFib να πίνει καφέ. Αντίθετα, πείτε, “Απολαύστε, μπορεί ακόμη και να είναι καλό για εσάς!”, είπε ο Jürg H. Beer, MD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού στους ενήλικες, επηρεάζοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η Οδηγία ACC/AHA/ACCP/HRS 2023 για τη διάγνωση και τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής σημείωσε ότι η αποχή από την καφεΐνη για την πρόληψη των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού δεν ωφελεί τα άτομα με AFib. Η οδηγία σημειώνει επίσης ότι η αποχή από τον καφέ θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς που αναφέρουν ότι η καφεΐνη προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματά τους AFib, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό παλμό, ζάλη, κόπωση και άλλα.
“Είναι γνωστό ότι η τακτική κατανάλωση καφέ ωφελεί τη γνωστική απόδοση σε υγιείς ανθρώπους. Από την άλλη η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, η κολπική μαρμαρυγή, είναι γνωστό ότι αυξάνει ανεξάρτητα τον κίνδυνο άνοιας”, δήλωσε ο Massimo Barbagallo, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κάτοικος στο στη μονάδα εντατικής νευροθεραπευτικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. «Έτσι, το ερώτημα είναι αν ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με AFib».
Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ 8 ουγγιών την ημέρα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά αυτό αναφέρεται μόνο στον απλό μαύρο καφέ. Η American Heart Association προειδοποιεί ότι τα δημοφιλή ποτά με βάση τον καφέ, όπως το lattes και το macchiatos είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και λίπος.
Η ελβετική μελέτη κοόρτης κολπικής μαρμαρυγής (Swiss-AF) παρακολουθεί περισσότερα από 2.400 άτομα στην Ελβετία που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή. Οι ασθενείς εγγράφηκαν μεταξύ 2014 και 2017, ολοκλήρωσαν πολλά γνωστικά τεστ και ανέφεραν πόσα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ήπιαν τους τελευταίους 12 μήνες — ανεξάρτητα από τα πρόσθετα γλυκαντικά, κρέμες ή γεύσεις. Το μέγεθος του κυπέλλου δεν ήταν τυποποιημένο.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αυτές τις γνωστικές αξιολογήσεις και εξέτασαν εάν η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να αποφύγει τη γνωστική έκπτωση που είναι γνωστός κίνδυνος του AFib. Επειδή η νόσος του Alzheimer και η AFib σχετίζονται με συστηματική φλεγμονή, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείκτες φλεγμονής.
Η μελέτη διαπίστωσε:
- Συνολικά, οι υψηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ συσχετίστηκαν με υψηλότερη κατανάλωση καφέ.
- Συγκεκριμένα, οι βαθμολογίες για την ταχύτητα επεξεργασίας, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την προσοχή βελτιώθηκαν σημαντικά κατά 11% στους καταναλωτές καφέ σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.
- Η γνωστική ηλικία υπολογίστηκε ότι ήταν 6,7 χρόνια νεότερη μεταξύ εκείνων που έπιναν τον περισσότερο καφέ σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν τον λιγότερο.
- Οι φλεγμονώδεις δείκτες ήταν περισσότερο από 20% χαμηλότεροι στους συμμετέχοντες που έπιναν πέντε φλιτζάνια ημερησίως από τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.
- Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αλληλεπίδραση μεταξύ ηλικίας, φύλου και κατανάλωσης καφέ.
«Υπήρχε μια πολύ σαφής και σταθερή σχέση «δόσης-απόκρισης» μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερου καφέ και της καλύτερης απόδοσης σε πολλά διαφορετικά εξελιγμένα γνωστικά τεστ», είπε ο Beer. «Οι φλεγμονώδεις δείκτες μειώθηκαν με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, μια συσχέτιση που παρέμεινε μετά την εξέταση μεταβλητών όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση καπνίσματος, η σωματική δραστηριότητα και το ιστορικό εγκεφαλικού».
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα της τακτικής κατανάλωσης καφέ έναντι της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους μπορεί να αποδοθούν στην καφεΐνη και άλλα ενεργά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) ή, ότι μπορεί να οφείλεται στο ρόλο του καφέ στη μείωση των χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.
Ο José A. Joglar, MD, FAHA, πρόεδρος της κοινής κατευθυντήριας γραμμής του 2023 για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καφές στην πραγματικότητα αποτρέπει τη μακροπρόθεσμη γνωστική έκπτωση.
“Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές έχει λειτουργίες ενίσχυσης της γνώσης σε όλους τους τομείς. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι συγκεκριμένο για τον πληθυσμό AFib. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο καφές αποτρέπει τη μακροχρόνια γνωστική έκπτωση”, δήλωσε ο Joglar, καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο UT Southwestern Ιατρικό Κέντρο στο Ντάλας. “Ο καφές δεν φαίνεται να επιδεινώνει το AFib, επομένως δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τον πίνετε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η έναρξη της κατανάλωσης καφέ θα αποτρέψει το AFib ή θα αποτρέψει τη μακροπρόθεσμη γνωστική έκπτωση.”
Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων και την κατανάλωση καφέ την ίδια χρονική στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τις διαφορές στη γνωστική έκπτωση με την ηλικία και ότι η αναφερόμενη τρέχουσα κατανάλωση καφέ μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην κατανάλωση τα προηγούμενα χρόνια. Ως συγχρονική μελέτη που λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο, δεν μπορεί να καθορίσει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της γνωστικής απόδοσης. Επιπλέον, η μελέτη μπορεί να μην μπορεί να γενικευτεί σε άλλους πληθυσμούς, καθώς περιλάμβανε έναν κυρίως λευκό πληθυσμό στην Ελβετία, όπου οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν εσπρέσο.
“Για να ανιχνευθεί μια σχετική γνωστική έκπτωση, απαιτείται παρακολούθηση τουλάχιστον 5-10 ετών. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες αντικατοπτρίζουν την έκθεση για πολλά χρόνια και πιθανότατα βλέπουμε εδώ τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Barbagallo είπε.
Λεπτομέρειες μελέτης, φόντο, σχέδιο:
- Η μελέτη περιελάμβανε 2.413 άτομα (μέση ηλικία 73 ετών, 27% γυναίκες) με κολπική μαρμαρυγή που εγγράφηκαν στην Ελβετική μελέτη κοόρτης κολπικής μαρμαρυγής (Swiss-AF) μεταξύ 2014 και 2017. Η Swiss-AF βρίσκεται σε εξέλιξη σε 14 κέντρα σε όλες τις γλωσσικές περιοχές στην Ελβετία.
- Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον οκτώ χρόνια παρακολούθησης για εγκεφαλικό επεισόδιο, μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, δείκτες αίματος φλεγμονής και πήξη του αίματος, απεικόνιση εγκεφάλου και επαναλαμβανόμενες γνωστικές εξετάσεις. Οι ασθενείς αποκλείστηκαν από την ανάλυση εάν είχαν βιώσει μόνο σύντομα επεισόδια AFib που είχαν υποχωρήσει χωρίς θεραπεία ή εάν δεν ήταν σε θέση να δώσουν ενημερωμένη συγκατάθεση.
- Κατά την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατανάλωση καφέ τον περασμένο χρόνο, με τις απαντήσεις να συνοψίζονται σε λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, ένα φλιτζάνι την ημέρα, δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Το μέγεθος του φλιτζανιού ή η συγκέντρωση καφεΐνης ανά φλιτζάνι δεν προσδιορίστηκε ποσοτικά. Δεν ελήφθη υπόψη, η προσθήκη κρέμες, σάκχαρα ή γεύσεις.
- Κατά την εγγραφή, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν διάφορα γνωστικά τεστ που μετρούν τις λεκτικές δεξιότητες, την εκτελεστική λειτουργία, τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την προσοχή. Αυτά συνδυάστηκαν σε μια συνολική βαθμολογία της γνωστικής ικανότητας που ονομάζεται Γνωστική Κατασκευή (CoCo). Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου 30 σημείων για τη γνωστική εξασθένηση, τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ, τη μέτρηση οπτικοχωρικών και εκτελεστικών λειτουργιών, την ονομασία αντικειμένων, τη μνήμη, την προσοχή, τη γλώσσα και τις ικανότητες αφαίρεσης.
- Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης για κατάθλιψη χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Γηριατρικής Κατάθλιψης, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αξιολογήσουν εάν η γνωστική απόδοση είχε πιθανώς αλλοιωθεί από την κατάθλιψη.
Πηγή ιστορίας: Υλικά που παρέχονται από την American Heart Association
Αναφορά: Massimo Barbagallo, Anne Springer, Chiara Vanetta, Meret Allemann, Pratintip Lee, Soheil Saeedi, Stefanie Aeschbacher, Marco Luciani, Leo H. Bonati, Giorgio Moschovitis, Victor Scheu, Jonas Rutishauser, Richard Kobza, Marcello Di Me Valentino, Nicolas Rodondi, David Conen, Michael Kühne, Stefan Osswald, Jürg H. Beer. Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με καλύτερη γνωστική απόδοση σε ασθενείς με υψηλή συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου . Journal of the American Heart Association , 2024; DOI: 10.1161/JAHA.124.034365