Σύμφωνα με μελέτη τα σταυρανθή λαχανικά κυριαρχούν στο παιχνίδι της αρτηριακής πίεσης.
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, έχει βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα παντζάρια, οι αγκινάρες και οι πατάτες, σε μεσήλικες και ηλικιωμένους Αυστραλούς ενήλικες με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, crossover δοκιμή, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων την ημέρα σταυρανθή λαχανικά είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με τέσσερις μερίδες λαχανικών ρίζας συμπεριλαμβανομένου του καρότου, της πατάτας, της γλυκοπατάτα αλλά και σε σύγκριση με τα κολοκύθια.
Η μελέτη διεξήχθη σε μια περίοδο έξι εβδομάδων, με τους συμμετέχοντες να ολοκληρώνουν δύο διατροφικές παρεμβάσεις διάρκειας 2 εβδομάδων.
Κατά τη μία περίοδο παρέμβασης οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τέσσερις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα (περίπου 300 γραμμάρια) μείγμα μπρόκολου, λάχανου, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες, ως σούπες με μεσημεριανό και βραδινό, ενώ κατά την άλλη περίοδο παρέμβασης κατανάλωναν μια σούπα λαχανικών ρίζας και κολοκυθιού σε ισοδύναμη ποσότητα συμπεριλαμβανομένων πατάτας, γλυκοπατάτας, καρότου και κολοκύθας, επίσης σε μορφή σούπας. Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε συνεχώς για 24 ώρες πριν και μετά τις δύο περιόδους παρέμβασης 2 εβδομάδων και έδειξε διαφορά 2,5 mmHg στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σε σύγκριση με λαχανικά ρίζας και κολοκυθιού. Η βασική διατροφή και ο τρόπος ζωής παρέμειναν σταθεροί σε όλη τη μελέτη, υποδεικνύοντας ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρήθηκε δεν επηρεάστηκε από αυτούς τους παράγοντες.
Αυτό το επίπεδο μειωμένης αρτηριακής πίεσης μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
«Οι ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση στα ζώα, αλλά τα στοιχεία στους ανθρώπους μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα», είπε η φοιτήτρια διδακτορικού ECU, κα Emma Connolly. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης πολλά άλλα συστατικά που πιθανώς παρέχουν πρόσθετα οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως νιτρικά άλατα και βιταμίνη Κ.
«Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, με τον επιπολασμό της να αυξάνεται με την ηλικία», είπε η κ. Connolly.
“Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν ισχυρότερες σχέσεις με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από άλλα λαχανικά. Ωστόσο, ενώ αυτά τα λαχανικά καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών».
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σταυρανθή λαχανικά είναι η ομάδα λαχανικών με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Εάν οι άνθρωποι μπορέσουν να αυξήσουν την πρόσληψη αυτής της ομάδας λαχανικών, θα καταφέρουν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση όπως και τον επακόλουθο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους. Συνεπώς για να διατηρήσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνετε ιδανικά αυτά τα λαχανικά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».
Το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας χαιρέτισε τα αποτελέσματα της έρευνας, με τον διευθυντή για την υγεία της καρδιάς, Kym Lang να λέει ότι το εύρημα της έρευνας ήταν συναρπαστικό. “Το Ίδρυμα Καρδιάς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε μια ποικιλία λαχανικών κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο ή λάχανο, στα γεύματά σας”.