Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ ζητά να απαγορευτούν οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

ΑρχικήΝέαΥγείαΟ ΠΟΥ ζητά να απαγορευτούν οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
spot_img

Την απαγόρευση των ατμοποιητών και των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις και την επιβολή ελέγχων όπως αυτοί που ισχύουν για τον καπνό ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) όπως τον καπνό και να απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις, απειλώντας το στοίχημα των καπνοβιομηχανιών στις εναλλακτικές επιλογές για το κάπνισμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η γεύση μέντας στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου παράγει περισσότερα σωματίδια ατμού και σχετίζεται με χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων σε όσους καπνίζουν, όπως ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Επίσης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, θέτοντας τους χρήστες στο χείλος του διαβήτη, έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Μερικοί ερευνητές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ή ατμοποιητές (vapes), σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθνειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Όμως ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχό τους.

Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς, ότι αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Περισσότεροι έφηβοι 13 ως 15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ’ ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ, συνέχισε.

«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα.

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για αλλαγές, οι οποίες να περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, και για την εφαρμογή στους ατμοποιητές μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται εθελουσίως.

Μεγάλες καπνοβιομηχανίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορούν επίσης να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα, αναφέρει ο ΠΟΥ επικαλούμενος μελέτες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα