Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ασθένειες που προκαλεί το λίπος στην κοιλιά και τα χέρια – Μελέτη σε 8.224 Βρετανούς ενήλικες

ΑρχικήυγείαΟι ασθένειες που προκαλεί το λίπος στην κοιλιά και τα χέρια - Μελέτη σε 8.224 Βρετανούς ενήλικες
spot_img

Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

‘Ατομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στα χέρια μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 χρόνια και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης έγιναν μετρήσεις για τη σύσταση του σώματος, όπως μετρήσεις μέσης και ισχίου, δύναμη λαβής, οστική πυκνότητα, λίπος και άλιπη μάζα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Όπως διαπιστώθηκε και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το ποτό και ο διαβήτης, τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

«Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο