Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο κρέας βελτιώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

ΑρχικήυγείαΠοιο κρέας βελτιώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
spot_img

Το συμπέρασμα επιστημονικής ανασκόπησης για το ποιο κρέας είναι πιο υγιεινό και βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και του σωματικού βάρους.

«Οι περισσότεροι γιατροί υποτιμούν σημαντικά το καρδιαγγειακό όφελος της διατροφής και δίνουν πολύ λίγη έμφαση στη διατροφή για τη διαχείριση ασθενών με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων» δήλωσε ο David Spence, Καθηγητής Νευρολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας στο Robarts Research Institute,σχολιάζοντας την επιστημονική ανασκόπηση για το ποιο κρέας κάνει καλό στην καρδιά. Η ανασκόπηση αναλύει την επίδραση των κρεάτων PBMA στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση

Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατα (PBMA) είναι τρόφιμα που μιμούνται τα αντίστοιχα με βάση το κρέας με πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων πρωτεΐνης από σόγια, μπιζέλι, σιτάρι και μύκητες (μυκοπρωτεΐνη). Παρόλο που υπάρχει σημαντική διακύμανση στα περιεχόμενα και τα διατροφικά προφίλ των εναλλακτικών κρεάτων φυτικής προέλευσης (PBMA), τα διατροφικά προφίλ τείνουν να αντικατοπτρίζουν ένα διατροφικό πρότυπο που είναι υγιεινό για την καρδιά όπως έδειξε ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology , του Elsevier. Οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις διαθέσιμες μελέτες που συγκρίνουν απευθείας τον αντίκτυπο των κρεάτων φυτικής προέλευσης και ζωικής προέλευσης και κατέληξαν πως οι εναλλακτικές με βάση τα φυτά βελτιώνουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα PBMA είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αντικαθιστούν συνήθως το κρέας στη διατροφή. Στον Καναδά, η αυξανόμενη ζήτηση για PBMA συμπίπτει με τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία για τη μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, γεγονός που προκαλεί την ανάγκη να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των PBMA στην υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Matthew Nagra, ND, Βανκούβερ, BC, Καναδάς, λέει: «Ενώ η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι Καναδοί απολαμβάνουν μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, εκπληκτικά λίγα είναι γνωστά για το πώς αυτές οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και ειδικότερα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, προσπαθήσαμε να αναθεωρήσουμε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για το θέμα για να προσδιορίσουμε τι είναι επί του παρόντος γνωστό και να δώσουμε κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα.

Οι συντάκτες του άρθρου εξέτασαν την έρευνα που δημοσιεύτηκε από το 1970 έως το 2023 σχετικά με τα PBMA, το περιεχόμενό τους, τα διατροφικά προφίλ και τον αντίκτυπο στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση. Η ανάλυσή τους δείχνει:

  • Υπάρχει σημαντική διακύμανση στο περιεχόμενο και τα διατροφικά προφίλ των PBMA.
  • Κατά μέσο όρο, τα PBMA τείνουν να έχουν πιο υγιεινό διατροφικό προφίλ για την καρδιά από το κρέας, αν και η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ορισμένων προϊόντων μπορεί να είναι ανησυχητική.
  • Τα PBMAs έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν ορισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, σε αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.
  • Τα PBMA δεν έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ορισμένων προϊόντων.
  • Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη μακροχρόνιας έρευνας που να αξιολογεί πώς αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
  • Επί του παρόντος, υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με την υγιεινή χρήση ορισμένων κοινών συστατικών των PBMA, όπως η ζωτικής σημασίας γλουτένη σίτου (σεϊτάνη).

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την ανασκόπηση, σε σύγκριση με το κρέας, τα PBMA είναι συνήθως χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε πολυακόρεστα λιπαρά και διαιτητικές ίνες. Ορισμένες διατροφικές δοκιμές που έχουν αντικαταστήσει το κρέας με PBMA ανέφεραν βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, της απολιποπρωτεΐνης Β-100 και του σωματικού βάρους. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι σχετικές πτυχές των PMBA (π.χ. επεξεργασία τροφίμων και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο) αναιρούν τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη.

Ο ανώτερος συγγραφέας του άρθρου ανασκόπησης Ehud Ur, MB, FRCPC, Professor, Division of Endocrinology & Metabolism, University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada, καταλήγει, ” Για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος, ειδικά αν είναι κόκκινο κρέας, η αντικατάσταση αυτού με PBMA είναι πιθανώς μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά ».

Τέλος, ο Δρ Σπενς προσθέτει μια σημείωση προσοχής σχετικά με τις διατροφικές συνέπειες της κατανάλωσης αυγών, λέγοντας: « Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη κρέατος και να αποφεύγουν τον κρόκο αυγού, επομένως τα υποκατάστατα κρέατος και τα υποκατάστατα αυγών φυτικής προέλευσης είναι χρήσιμα σε ασθενείς που επιθυμούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα