Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως επηρέασαν τα μέτρα για τον COVID-19 τα τροφιμογενή παθογόνα

ΑρχικήυγείαΠως επηρέασαν τα μέτρα για τον COVID-19 τα τροφιμογενή παθογόνα
spot_img

Συσχέτιση υψηλής δραστηριότητας παθογόνων με χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας.

     Σύμφωνα με ανάλυση παθογόνων παραγόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι λοιμώξεις από Listeria και E. coli επέστρεψαν στα αναμενόμενα επίπεδα ταχύτερα από τα κρούσματα σαλμονέλας. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της επιδημίας COVID-19 στις τάσεις γαστρεντερικών λοιμώξεων χρησιμοποιώντας δεδομένα επιτήρησης από έξι συντονισμένα συστήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

- Advertisement -

    Μετά τις μειώσεις κατά το πρώτο lockdown τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020, βακτηριακά και παρασιτικά παθογόνα που σχετίζονται με τροφογενείς ή περιβαλλοντικές οδούς μετάδοσης ανέκαμψαν γρήγορα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2020, ενώ αυτά που σχετίζονται με ταξίδια ή μετάδοση από άτομο σε άτομο παρέμειναν χαμηλότερα από το αναμενόμενο για το 2021. Με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2021 παρατηρήθηκε υψηλή δραστηριότητα νοροϊού.

    Τα ιικά παθογόνα είναι πιο πιθανό να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, ενώ τα βακτηριακά παθογόνα μεταδίδονται συχνότερα μέσω των τροφογενών οδών. Οι ιοί συνδέονται συχνά με κλειστά περιβάλλοντα, όπως σχολεία, νοσοκομεία ή χώρους τροφίμων, ενώ βακτηριακά παθογόνα συχνά αποκτώνται από προϊόντα διατροφής που καταναλώνονται στο σπίτι.

    Η δραστηριότητα του E. coli και Listeria, επέστρεψε στα αναμενόμενα επίπεδα από τον Μάιο του 2020 με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ενώ το Campylobacter επέστρεψε στο φυσιολογικό τον Νοέμβριο του 2020. Οι αναφορές για τα Cryptosporidium, Giardia, Shigella και Salmonella που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερα από τα ιστορικά στοιχεία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τα επίπεδα για όλα τα βακτηριακά και παρασιτικά παθογόνα, εκτός από το Giardia, επέστρεψαν εντός ή πάνω από τα αναμενόμενα στοιχεία στις αρχές του 2022.

   Σε όλη την περίοδο της πανδημίας, η δραστηριότητα των εντερικών παθογόνων συσχετίστηκε με τα στάδια της ανταπόκρισης. Οι περίοδοι υψηλότερης δραστηριότητας παθογόνου αντιστοιχούσαν στη χαλάρωση των αρχικών μέτρων και τα χαμηλότερα επίπεδα ταίριαζαν με την επανεφαρμογή περαιτέρω μέτρων ελέγχου με τα επόμενα κύματα COVID-19.

   Πολλά μέτρα ελέγχου κατά τη διάρκεια του COVID-19 ήταν παρόμοια με εκείνα που εφαρμόζονται ως απάντηση σε ένα ξέσπασμα γαστρεντερικής λοίμωξης. Το κλείσιμο των χώρων τροφίμων και οι περιορισμοί στις μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με τροφοδοσία πιθανώς μείωσαν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις τροφιμογενείς ασθένειες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής

Μπουλόνια(!) μέσα σε συσκευασμένα μπιφτέκια – Ανακαλούνται πάνω από 74.000 κιβώτια που περιέχουν εκατομμύρια μπιφτέκια

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα