Σαν τα φρέσκα λαχανικά, δεν έχει!
Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση λαχανικών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του στομάχου (GC). Ωστόσο, τα ποσοστά εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου παραμένουν υψηλά τόσο στον ιαπωνικό όσο και στον κορεατικό πληθυσμό, παρόλο που έχουν υψηλή κατανάλωση λαχανικών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες καταναλώνουν κυρίως επεξεργασμένα λαχανικά, όπως μαγειρεμένα, παστά ή τουρσί, αντί για φρέσκα λαχανικά.
Τα ασιατικά τουρσί λαχανικά μπήκαν στη λίστα το 1993, μετά από έρευνα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 που έδειχνε υψηλά ποσοστά ακανθοκυτταρικού καρκίνου του οισοφάγου στη Βόρεια Κίνα. Το British Journal of Cancer δημοσίευσε μια διαδικτυακή μετα-ανάλυση του 2009 της έρευνας για τα τουρσιά ως αυξανόμενος κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιγράφονται ως με «υψηλή ετερογένεια» και η μελέτη ανέφερε ότι απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους ανέφεραν «Η πλειοψηφία των αναλύσεων υποομάδας έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών τουρσί και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του οισοφάγου». Οι μύκητες στα τουρσί λαχανικά μπορούν να μετατρέψουν τα νιτρικά άλατα σε νιτρώδη , τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στο σχηματισμό ενώσεων N-nitroso , οι οποίες είναι ισχυροί ένοχοι του OSCC, διαπίστωσε η μελέτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκληματικό! Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ ακατάλληλο κρέας που είχε έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλη μάρκα βουτύρου βρέθηκε μολυσμένη με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο – Άμεση ανάκληση
Ενός παρόμοιου είδους μελέτη του 2010 επικεντρώθηκε στη σχέση πρόσληψης λαχανικών τουρσί με τον καρκίνο του στομάχου η οποία επίσης συμπεραίνει ότι αν και τα τουρσί έχουν κάποια οφέλη για την υγεία λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, επηρεάζουν αρνητικά τον κίνδυνο καρκίνου λόγω της προσθήκης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού και της απώλειας βασικών θρεπτικών συστατικών που συντελείται υπό όξινες και οξυγονικές συνθήκες. Επιπλέον, τα τουρσί λαχανικά είναι μια πιθανή πηγή νιτροζωικών ενώσεων που μπορεί να συμβάλλουν στην καρκινογένεση του στομάχου.
Μια μετα-ανάλυση συγκρίνει τα αποτελέσματα πολλαπλών μελετών για να καταλήξει σε ένα πιο οριστικό συμπέρασμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη φρέσκων λαχανικών αντί για λαχανικά τουρσί είναι η μόνη ασφαλής οδός για να λάβουμε τα οφέλη των λαχανικών χωρίς να θέσουμε την υγεία μας σε κινδύνους καρκινογενέσεων.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το δείγμα της έρευνας περιοριζόταν σε πληθυσμούς της Ιαπωνίας και της Κορέας, δεν είναι σαφές εάν συγκεκριμένες δημογραφικές διαφορές μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στα αποτελέσματα.
Απαιτείται επομένως έρευνα σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να κατανοηθεί πόσο ευρέως ισχύει ο κίνδυνος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυξημένος ο κίνδυνος από σοκολατάκια – Νέα επείγουσα ανακοίνωση από τον FDA
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Πώς θα κρατήσουμε μακριά τον καρκίνο του στομάχου
- Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα
- Προσπαθήστε να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
- Φοράτε προστατευτικά ρούχα και μάσκες εάν εργάζεστε σε εργασία όπου εκτίθεστε σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως στη βιομηχανία καουτσούκ ή στην εξόρυξη άνθρακα
- Μειώστε το αλάτι που τρώτε
- Προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ – αποφύγετε να πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα
- Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα
- Μειώστε την ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που τρώτε, όπως ζαμπόν, μπέικον και σαλάμι.
Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά:
- Καούρα ή παλινδρόμηση οξέος
- Προβλήματα κατάποσης (δυσφαγία)
- Αίσθημα εξουθένωσης
- Συμπτώματα δυσπεψίας, όπως πολύ ρέψιμο
- Αίσθημα πληρότητας πολύ γρήγορα κατά το γεύμα