Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη D και κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης

ΑρχικήυγείαΒιταμίνη D και κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης
spot_img

Ισπανοί ερευνητές αξιολογούν την επίδραση της παρουσίας βιταμίνης D στον οργανισμό, στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι η πιο διαδεδομένη καρδιαγγειακή διαταραχή στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχεδόν 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως μεταξύ 30 και 79 ετών έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, ενώ τα δύο τρίτα κατοικούν σε περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε άτομα κάτω των 50 ετών, η υπέρταση εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες. Ωστόσο, η πιο απότομη αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ΣΑΠ) στις γυναίκες από την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, οδηγεί σε υψηλότερο επιπολασμό της υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των γυναικών σε ομάδες άνω των 65 ετών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D (μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συντίθεται ενδογενώς μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο) έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών διαταραχών. Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ήταν να εξετάσει τη πιθανή συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D 25(OH) και του κινδύνου νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης σε μια μεγάλη μεσογειακή κοόρτη.

Σε μια μέση παρακολούθηση 12,3 ετών,  σε 16.437 συμμετέχοντες εντοπίστηκαν 2338 νέες περιπτώσεις υπέρτασης. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D στον ορό κατά την έναρξη και του κινδύνου υπέρτασης. Τα άτομα στο υψηλότερο τεταρτημόριο εμφάνισαν 30% σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα προβλεπόμενης βιταμίνης D σχετίζονται αντιστρόφως και ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, υπονοώντας ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη έναντι της νόσου. Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο ποιο συγκεκριμένο βασικό όριο της βιταμίνης 25(OH)D μπορεί να θεωρηθεί προληπτικό για την υπέρταση και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Valer-Martinez A, Bes-Rastrollo M, Martinez JA, Martinez-Gonzalez MA, Sayon-Orea C. Vitamin D and the Risk of Developing Hypertension in the SUN Project: A Prospective Cohort Study. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(14):2351. https://doi.org/10.3390/nu16142351

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο