Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη D και κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης

ΑρχικήυγείαΒιταμίνη D και κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης
spot_img

Ισπανοί ερευνητές αξιολογούν την επίδραση της παρουσίας βιταμίνης D στον οργανισμό, στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι η πιο διαδεδομένη καρδιαγγειακή διαταραχή στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχεδόν 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως μεταξύ 30 και 79 ετών έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, ενώ τα δύο τρίτα κατοικούν σε περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε άτομα κάτω των 50 ετών, η υπέρταση εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες. Ωστόσο, η πιο απότομη αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ΣΑΠ) στις γυναίκες από την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, οδηγεί σε υψηλότερο επιπολασμό της υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των γυναικών σε ομάδες άνω των 65 ετών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D (μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συντίθεται ενδογενώς μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο) έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών διαταραχών. Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ήταν να εξετάσει τη πιθανή συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D 25(OH) και του κινδύνου νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης σε μια μεγάλη μεσογειακή κοόρτη.

Σε μια μέση παρακολούθηση 12,3 ετών,  σε 16.437 συμμετέχοντες εντοπίστηκαν 2338 νέες περιπτώσεις υπέρτασης. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D στον ορό κατά την έναρξη και του κινδύνου υπέρτασης. Τα άτομα στο υψηλότερο τεταρτημόριο εμφάνισαν 30% σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα προβλεπόμενης βιταμίνης D σχετίζονται αντιστρόφως και ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, υπονοώντας ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη έναντι της νόσου. Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο ποιο συγκεκριμένο βασικό όριο της βιταμίνης 25(OH)D μπορεί να θεωρηθεί προληπτικό για την υπέρταση και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Valer-Martinez A, Bes-Rastrollo M, Martinez JA, Martinez-Gonzalez MA, Sayon-Orea C. Vitamin D and the Risk of Developing Hypertension in the SUN Project: A Prospective Cohort Study. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(14):2351. https://doi.org/10.3390/nu16142351

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο