Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να διατηρήσετε φρέσκο το μαρούλι

ΑρχικήΝέαΠως να διατηρήσετε φρέσκο το μαρούλι
spot_img

Οι “τέσσερεις ‘ένοχοι” που ευθύνονται για την αλλοίωση των τροφίμων.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες αυξάνονται συνεχώς και η ασφάλεια τροφίμων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα να είναι επιρρεπή στη μόλυνση τόσο από κάποιο νοροϊό, όσο και από σαλμονέλα, E. coli ή λιστέρια. Η Brittany Towers Lewis είναι επιστήμονας τροφίμων και μοιράζεται τις αναρτήσεις «Science in 60 Seconds» στο TikTok, παρέχοντας στοιχεία για την επιστήμη των τροφίμων και την ασφάλεια, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές τις τροφικές ασθένειες και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Η Lewis επεσήμανε στο CNN ότι υπάρχουν τέσσερις βασικούς παράγοντες που πρέπει να έχουν υπόψη οι καταναλωτές όταν θέλουν να διατηρήσουν τη φρεσκάδα στα τρόφιμα: Χρόνος, οξυγόνο, υγρασία και φως.

   Σε μία από τις αναρτήσεις της τονίζει είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου την αναγραφόμενη ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση έως”, αλλά δεν είναι και μοναδικός γνώμονας για την ποιότητα καθώς εξαρτάται από το είδος του φαγητού αλλά και τον τρόπο αποθήκευσης του. Η ίδια εξήγησε: «Οι εταιρείες βάζουν τις ημερομηνίες στα τρόφιμα για να παρέχουν στους καταναλωτές μια ένδειξη για το πότε η ποιότητα ενός προϊόντος μπορεί να μειωθεί». Εκτός όμως από την ημερομηνία που είναι σημαντική, η Lewis συμβουλεύει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους. «Αν μυρίζει, φαίνεται ή έχει περίεργη γεύση, μάλλον θα πρέπει να το πετάξετε. Με αυτά τα λόγια, τα τρόφιμα μπορούν να διαρκέσουν και μετά το καλύτερο ραντεβού τους. Έτσι οι αισθήσεις μας μπορούν να μας βοηθήσουν να μας κρατήσουν ασφαλείς και επίσης να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. ‘Οπότε θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε το best-by ως οδηγό, αλλά δεν είναι η αλήθεια του ευαγγελίου.”, είπε.

   Η Lewis επίσης εφιστά την προσοχή σε άλλον έναν παράγοντα που είναι το οξυγόνο, καθώς μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα των τροφίμων. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που μπορεί να συμβούν στα τρόφιμα όταν εκτεθούν στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της οξείδωσης, η οποία είναι μια διαδικασία που ευθύνεται για την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κακών γεύσεων και των άσχημων οσμών. Είναι επίσης αυτό που κάνει μερικά φαγητά να μαυρίζουν, όπως τα μήλα.

Μια άλλη διαδικασία που μπορεί να κάνει τα τρόφιμα να μαυρίσουν και να χαλάσουν είναι η απελευθέρωση αιθυλενίου, ενός αερίου που προκαλεί την ωρίμανση των φρούτων και των λαχανικών. Είναι ο λόγος που δεν προτείνεται η αποθήκευση μπανάνας με άλλα τρόφιμα, καθώς παράγει αυτήν την ουσία. Έτσι, εάν θέλετε να διατηρήσετε τα προϊόντα για όσο το δυνατόν περισσότερο, η Lewis συμβουλεύει να αποθηκεύετε τα τρόφιμα χωριστά.

    Η τρίτη σημαντική πτυχή για την ασφάλεια των τροφίμων που παραθέτει η Lewis είναι η υγρασία, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας στα τρόφιμα. Ένα σημαντικό στοιχείο για να διατηρείται στεγνό το μαρούλι, αλλά μόνο αφού το ξεπλύνετε πρώτα. Το μαρούλι είναι ένας κοινός ένοχος για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η λιστέρια και το E. coli., γι’ αυτό η Lewis προτείνει το ξέπλυμα των φύλλων μαρουλιού με ένα μείγμα νερού με ξύδι.

«Το μαρούλι είναι τόσο λεπτό και εύθραυστο», εξήγησε ο Trevor Craig, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων και εταιρικός διευθυντής τεχνικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στα εργαστήρια Microbac, στο Buzzfeed. «Διασπάται εύκολα και παράγει πολλά υγρά». Τα μουχλιασμένα ή αποχρωματισμένα φύλλα μπορεί να είναι δυσάρεστα και μπορεί ακόμα να ανησυχείτε για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά επειδή τα χόρτα της σαλάτας συνδέονται συχνά με ανακλήσεις φαγητού και εστίες τροφιμογενών ασθενειών. «Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτόν τον αποχρωματισμό οφείλονται στον ακατάλληλο χειρισμό και αποθήκευση», είπε. «Εάν τα φύλλα είναι μελανιασμένα ή κομμένα, ή εάν το μαρούλι έχει αποθηκευτεί με υπερβολική υγρασία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη μούχλας στα φύλλα». Η λάθος συσκευασία, οι αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και η ακατάλληλη αποθήκευση μπορούν να αυξήσουν την υγρασία, ένα περιβάλλον που ευδοκιμούν τα επιβλαβή βακτήρια, όπως το E. coli, η σαλμονέλα ή η λιστέρια. Η σωστή αποθήκευση των φυλλωδών λαχανικών θα σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο. Διατηρήστε τα χόρτα κρύα, για να επιβραδύνετε τη αλλοίωση.

Στην τελευταία συμβουλή της, η Lewis εξηγεί ότι το φως μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωση των τροφίμων. Για παράδειγμα, όταν οι πατάτες εκτίθενται στο φως, μπορούν να γίνουν πράσινες και να βγάλουν ρίζες. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη νέων μερών από τις πατάτες σας, θα πρέπει να τις αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα