Συμβουλές για να βγείτε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο της απώλειας και της ανάκτησης βάρους.
Η “ποδηλασία του βάρους, γνωστή και ως δίαιτα Yo-Yo μπορεί να έχει αρνητικές διαπροσωπικές και ψυχολογικές συνέπειες, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να απεγκλωβιστούν, υπογραμμίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Qualitative Health Research.
Ως φαινόμενο yo-yo (ή δίαιτα yo-yo), ορίζεται μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι παίρνουν και χάνουν βάρος κυκλικά προκαλώντας μια αέναη αλληλοδιαδοχή καταστάσεων, η οποία μοιάζει με την κίνηση πάνω κάτω ενός Yo-Yo (εξού και το όνομα). Στην αρχή, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν βάρος, αλλά στη συνέχεια τελικά ανακτούν όλο το βάρος που έχουν χάσει. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, και τελικά γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
«Η δίαιτα Yo-Yo, η ακούσια αύξηση βάρους και η δίαιτα για να χάσουν βάρος μόνο για να το ξαναπάρουν και να ξαναρχίσουν τον κύκλο, είναι ένα διαδεδομένο μέρος της αμερικανικής κουλτούρας, με μοντέρνες δίαιτες και σχέδια για γρήγορη απώλεια βάρους ή φάρμακα που κανονικοποιούνται καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν ¨να κατακτήσουν την ιδανική ομορφιά », λέει η Lynsey Romo, αντίστοιχη συγγραφέας μιας εργασίας για τη μελέτη και αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο North Carolina State University.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εις βάθος συνεντεύξεις με 36 ενήλικες, 13 άνδρες και 23 γυναίκες, που είχαν δοκιμάσει την “ποδηλασία” βάρους όπου έχασαν και ανέκτησαν περισσότερα από 11 κιλά. Ο στόχος ήταν να μάθουν περισσότερα για το γιατί και πώς οι άνθρωποι μπήκαν στον κύκλο της δίαιτας yo- yo και αν και πώς, να βγουν από αυτόν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχε κολλήσει στον κύκλο και δεν μπορούσε να βγει. «Με βάση όσα μάθαμε μέσα από αυτή τη μελέτη, καθώς και την υπάρχουσα έρευνα, συνιστούμε στους περισσότερους ανθρώπους να αποφεύγουν τη δίαιτα, εκτός εάν είναι ιατρικά απαραίτητο. Η μελέτη μας προσφέρει επίσης πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν τις ύπουλες πτυχές της δίαιτας yo-yo και να αμφισβητήσουν τον κύκλο» είπαν οι ερευνητές.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι ήθελαν να χάσουν βάρος λόγω κοινωνικού στίγματος που σχετίζεται με το βάρος τους ή επειδή συνέκριναν το βάρος τους με αυτό των διασημοτήτων ή των συνομηλίκων τους. Ανέφεραν επίσης ότι συμμετείχαν σε διάφορες στρατηγικές απώλειας βάρους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αρχική απώλεια βάρους, και τελικά την ανάκτηση. Η ανάκτηση του βάρους οδήγησε τους ανθρώπους να αισθάνονται ντροπή και να εσωτερικεύουν περαιτέρω το στίγμα που σχετίζεται με το βάρος, αφήνοντας τους συμμετέχοντες στη μελέτη να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους από ό,τι πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα. Αυτό, με τη σειρά του, συχνά τους οδήγησε σε ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος ξανά.
«Για παράδειγμα, πολλοί συμμετέχοντες είχαν διαταραγμένες συμπεριφορές διαχείρισης βάρους, όπως υπερφαγία ή συναισθηματική τροφή, περιορισμός φαγητού και θερμίδων, απομνημόνευση μετρήσεων θερμίδων, άγχος σχετικά με το τι έτρωγαν και τον αριθμό στη ζυγαριά, επανερχόμενοι σε γρήγορες λύσεις (όπως όπως δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή φάρμακα δίαιτας), υπεράσκηση και αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων», λέει ο Romo. «Αναπόφευκτα, αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές έγιναν μη βιώσιμες και οι συμμετέχοντες ανέκτησαν βάρος, συχνά περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά χάσει».
«Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην εμπειρία ως εθισμό ή φαύλο κύκλο», λέει ο Romo. «Τα άτομα που ήταν σε θέση να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις τοξικές διατροφικές συμπεριφορές τους είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο σπάσιμο του κύκλου. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν αυτές τις τοξικές συμπεριφορές περιελάμβαναν την εστίαση στην υγεία τους και όχι στον αριθμό στην κλίμακα, καθώς και την άσκηση για διασκέδαση, αντί να μετρήσουν τον αριθμό των θερμίδων που έκαψαν.
Για να αποφευχθεί το “φαινόμενο Yo- Yo”, οι συστάσεις για ένα υγιές πρόγραμμα απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:
- Μειώστε το σωματικό λίπος και διατηρήστε τη μυϊκή μάζα
- Η παράλειψη γευμάτων πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά
- Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με λίγες θερμίδες
- Αποφύγετε να τρώτε φαγητά υψηλών θερμίδων και λιπαρών, και τα τηγανητά
- Ασκηθείτε τακτικά με τροποποιήσεις διατροφής. Ειδικά κατά τους πρώτους 6 μήνες, καλό είναι να κάνετε τακτική άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά/εβδομάδα. Για να διατηρηθεί υγιές βάρος κατά τη μακροχρόνια διαχείριση του βάρους, η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να αυξηθεί έως και 200-300 λεπτά/εβδομάδα και θα πρέπει να συνεχίζεται με συνέπεια για τουλάχιστον 1 χρόνο.
- Ξεκινήστε διατροφικά εργαλεία αυτοελέγχου π.χ. ημερολόγιο καθημερινών διατροφών και τάσεων μείωσης βάρους για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας στον έλεγχο του βάρους.
- Συνιστάται ανεπιφύλακτα να έχετε μια μηνιαία συνέδρια με διατροφολόγους και διαιτολόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα διαχείρισης υγιούς βάρους χρησιμοποιούνται για βιώσιμη απώλεια βάρους χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη γενική υγεία.
Η απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ορισμένα κοινά διατροφικά πρότυπα είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ωστόσο, για την επιτυχή και βιώσιμη απώλεια βάρους, πρέπει να εφαρμόζονται υγιείς μέθοδοι απώλειας βάρους, με το πιο σημαντικό, η αυτοπειθαρχία να παραμένει ζωτικής σημασίας.