Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια τροφίμων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια τροφίμων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους
spot_img

Στοιχεία από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο της EFSA για την ασφάλεια τροφίμων.

Το τελευταίο  Ευρωβαρόμετρο της EFSA για τις απόψεις των καταναλωτών για την ασφάλεια τροφίμων δίνει σημαντικές πληροφορίες για το τι πιστεύουν οι Έλληνες καταναλωτές. Το ευρωβαρόμετρο εξετάζει τις αντιλήψεις και τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της ασφάλειας των τροφίμων, τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα, τις βασικές ανησυχίες τους για ασφάλεια τροφίμων και υγιεινή διατροφή, για το πώς ενημερώνονται, για το επίπεδο εμπιστοσύνης και για το εάν ξέρουν πώς να διαχειριστούν κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.013 Έλληνες καταναλωτές, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων απάντησε πως σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά τροφίμων είναι το κόστος και μετά ακολουθεί η γεύση. Τρίτος παράγοντας είναι η ασφάλεια τροφίμων (π.χ. αν η κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο) ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η γεωγραφική προέλευση, η περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση για τον ενδιαφέρον που δείχνουν οι Έλληνες σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα της ασφάλειας τροφίμων, καθώς το 99% των Ελλήνων συμμετεχόντων απάντησε πως ενδιαφέρεται για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι 70%.

Στο ενδεχόμενο κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, το 87% (86% άνδρες 87% γυναίκες) των Ελλήνων καταναλωτών απάντησαν πως ναι, είναι πιθανό να αλλάξουν τον τρόπο χειρισμού των τροφίμων και την καταναλωτική συμπεριφορά σε σχέση με το 77% των Ευρωπαίων.

Όσο για τις πηγές πληροφόρησης για την ασφάλεια στα τρόφιμα, οι Έλληνες ενημερώνονται κατά κύριο λόγο από διαδίκτυο και τηλεόραση, μετά ακολουθούν οι συζητήσεις με συγγενείς, φίλους, γείτονες ή συναδέλφους. Τρίτη έρχεται η αναζήτηση στο διαδίκτυο, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι ιστότοποι θεσμικών οργάνων καθώς και επαγγελματικά περιοδικά  και συνέδρια. Στις απαντήσεις για το θέμα της πληροφόρησης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών.

Τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά, είναι το πρώτο που απάντησαν όσον αφορά στο ποια θέματα έχουν ακούσει, με δεύτερο τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα ενώ η τροφική δηλητηρίαση κατέχει την 6η θέση στις 10 αναφορές. Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο πάντως είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεύτερο είναι τα κατάλοιπα αντιβιοτικών ορμονών και στεροειδών στο κρέας, τρίτο τα πρόσθετα και τέταρτο η τροφική δηλητηρίαση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων νοιάζεται εξίσου και για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα, ενώ το 82% θεωρεί ότι υπάρχουν κανονισμοί σε ισχύ για να διασφαλίζεται ότι τα  τρόφιμα  είναι ασφαλή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο