Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Ποια είναι πιο θρεπτικά – Τα καφέ ή τα άσπρα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυγά: Ποια είναι πιο θρεπτικά - Τα καφέ ή τα άσπρα;
spot_img

Ισχύει ότι τα καφέ αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα λευκά αυγά;

Τα αυγά είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο. Είναι νόστιμα, είναι χορταστικά και κάνουν καλό στην υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από μωρά μέχρι και ηλικιωμένους. Αν και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, οι επιστήμονες έχουν βάλει όρια στο πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε την εβδομάδα, εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποστηρίζοντας τα δόντια, τα οστά και τη γενική ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον η χολίνη που περιέχουν είναι σημαντική για την ανάπτυξη και συντήρηση των κυττάρων καθώς και για την βελτίωση γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα βραστά αυγά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Σε ποια αυγά όμως υπάρχουν τα περισσότερα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά; Στα καφέ ή στα άσπρα; Yπάρχει διαφορά στην θρεπτική αξία μεταξύ των δύο;

Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ! Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά μεταξύ ενός λευκού και ενός καφέ αυγού. Το χρώμα των αυγών καθορίζεται από τη ράτσα της κότας.

 Κοτόπουλα όπως το Leghorn, το White Rock και το Cornish γεννούν λευκά αυγά. Το Rhode Island Red, το New Hampshire και το Plymouth Rock γεννούν καφέ αυγά. Τα κοτόπουλα Araucuna γεννούν αυγά με χρώμα από μέτριο μπλε έως μέτριο πράσινο. Μάλιστα σύμφωνα με το USDA οι διατροφικοί ισχυρισμοί ότι τα αυγά Araucuna περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη από άλλα αυγά δεν έχουν αποδειχθεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο