Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αποτελέσματα μελετών για τις επιπτώσεις από τη υψηλή πρόσληψη σιδήρου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αποτελέσματα μελετών για τις επιπτώσεις από τη υψηλή πρόσληψη σιδήρου
spot_img

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης σιδήρου.

Ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο «υψηλού επιπέδου» διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, στις προπαρασκευαστικές εργασίες  για την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) σιδήρου.

Οι μελέτες που ανέλυσε η EFSA πρότειναν κατώτατα όρια που κυμαίνονται μεταξύ 110 και 400 μg/L για τις συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού (sF) ως ένδειξη υπερφόρτωσης σιδήρου, αλλά τα ποικίλα αποτελέσματα δείχνουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για αιτιώδη συνάφεια.

Για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του γαστρεντερικού παράγοντα, 58 επιλέξιμες μελέτες αποκάλυψαν ασυνεπή αποτελέσματα για διάρροια, ναυτία, έμετο. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες όπως η συγκέντρωση σιδήρου, ο τύπος συμπληρώματος, τα συγχορηγούμενα παρασκευάσματα και ο χρόνος.

 Όσον αφορά στα βρέφη δεδομένα από 16 επιλέξιμες μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση σιδήρου δεν επηρεάζει ούτε τη διαμήκη ανάπτυξη ούτε την αύξηση του σωματικού βάρους. 18 μελέτες επιλέχθηκαν να αξιολογηθούν για την εγκυμοσύνη και την υψηλή πρόσληψη σιδήρου και δεν αποκαλύφθηκε καμία αρνητική επίδραση της συμπλήρωσης σιδήρου της μητέρας στο βάρος γέννησης του βρέφους. Τέλος δεν αποδεικνύεται σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης σιδήρου, είτε διατροφικού είτε με συμπληρώματα και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τέλος τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης με υψηλή πρόσληψη σιδήρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο