Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αποτελέσματα μελετών για τις επιπτώσεις από τη υψηλή πρόσληψη σιδήρου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αποτελέσματα μελετών για τις επιπτώσεις από τη υψηλή πρόσληψη σιδήρου
spot_img

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης σιδήρου.

Ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο «υψηλού επιπέδου» διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, στις προπαρασκευαστικές εργασίες  για την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) σιδήρου.

Οι μελέτες που ανέλυσε η EFSA πρότειναν κατώτατα όρια που κυμαίνονται μεταξύ 110 και 400 μg/L για τις συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού (sF) ως ένδειξη υπερφόρτωσης σιδήρου, αλλά τα ποικίλα αποτελέσματα δείχνουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για αιτιώδη συνάφεια.

Για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του γαστρεντερικού παράγοντα, 58 επιλέξιμες μελέτες αποκάλυψαν ασυνεπή αποτελέσματα για διάρροια, ναυτία, έμετο. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες όπως η συγκέντρωση σιδήρου, ο τύπος συμπληρώματος, τα συγχορηγούμενα παρασκευάσματα και ο χρόνος.

 Όσον αφορά στα βρέφη δεδομένα από 16 επιλέξιμες μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση σιδήρου δεν επηρεάζει ούτε τη διαμήκη ανάπτυξη ούτε την αύξηση του σωματικού βάρους. 18 μελέτες επιλέχθηκαν να αξιολογηθούν για την εγκυμοσύνη και την υψηλή πρόσληψη σιδήρου και δεν αποκαλύφθηκε καμία αρνητική επίδραση της συμπλήρωσης σιδήρου της μητέρας στο βάρος γέννησης του βρέφους. Τέλος δεν αποδεικνύεται σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης σιδήρου, είτε διατροφικού είτε με συμπληρώματα και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τέλος τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης με υψηλή πρόσληψη σιδήρου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα