Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τις νέες οδηγίες σχετικά με το Μηχανικά Διαχωρισμένο Κρέας.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας FSA, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις νέες οδηγίες μετά από δικαστικές αποφάσεις που διευκρινίζουν πώς πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται ο ορισμός του μηχανικά διαχωρισμένου κρέατος (MSM). Το MSM λαμβάνεται με την αφαίρεση του κρέατος από τα οστά, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων, αλλά πρέπει να παράγεται με υγιεινό και ασφαλή τρόπο, λέει ο FSA. Οι δικαστικές αποφάσεις έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή MSM στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς παρέχουν σαφήνεια σχετικά με το τι είναι το MSM, πώς πρέπει να ερμηνεύεται ο ορισμός από τις επιχειρήσεις τροφίμων και πώς πρέπει να τον εφαρμόζουν στα προϊόντα τους. Στην ΕΕ η τρέχουσα ρυθμιστική θέση είναι ότι το MSM δεν μπορεί να υπολογίζεται στην περιεκτικότητα σε κρέας και πρέπει να δηλώνεται στην ετικέτα.
Το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας, είναι ένα προϊόν κρέατος που μοιάζει με πάστα που παράγεται με τον πουρέ ή κιμά βοείου κρέατος, χοιρινού, προβάτου, γαλοπούλας ή κοτόπουλου υπό υψηλή πίεση μέσω κόσκινου ή παρόμοιας συσκευής για τον διαχωρισμό του οστού από τον βρώσιμο ιστό κρέατος. Η διαδικασία συνεπάγεται τον πουρέ ή το άλεσμα του σφάγιου που έχει απομείνει μετά τη χειροκίνητη αφαίρεση του κρέατος από τα κόκαλα και, στη συνέχεια, την ώθηση του πολτού μέσα από ένα κόσκινο υπό πίεση. Αυτός ο πουρές περιλαμβάνει οστά, μυελό των οστών, δέρμα, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και τα υπολείμματα κρέατος που παραμένουν στα οστά. Το προϊόν που προκύπτει είναι ένα μείγμα που αποτελείται κυρίως από ιστούς που δεν θεωρούνται γενικά κρέας μαζί με πολύ μικρότερη ποσότητα πραγματικού κρέατος (μυϊκός ιστός).
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μηχανικά διαχωρισμένου κρέατος: «υψηλής πίεσης» μηχανικά διαχωρισμένο κρέας, το οποίο μοιάζει με πάστα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα όπως τα χοτ ντογκ και «χαμηλής πίεσης» μηχανικά διαχωρισμένο κρέας, παρόμοιο σε εμφάνιση με τον κιμά. Στην αξιολόγησή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA είχε καταλήξει πως οι μικροβιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας που προέρχεται από πουλερικά και χοίρους είναι παρόμοιοι με εκείνους που σχετίζονται με το μη μηχανικά διαχωρισμένο κρέας (νωπό κρέας, κιμάς ή παρασκευάσματα κρέατος). Ωστόσο, ο κίνδυνος μικροβιακής ανάπτυξης αυξάνεται με τη χρήση διαδικασιών παραγωγής υψηλής πίεσης.
Οι δικαστικές αποφάσεις στη Βρετανία, έχουν καθορίσει τρία κριτήρια για την ταξινόμηση του MSM:
- τη χρήση οστών από τα οποία έχουν ήδη αποκολληθεί οι άθικτοι μύες (ή σφαγίων πουλερικών, στα οποία παραμένει προσκολλημένο το κρέας)
- τη χρήση μεθόδων μηχανικού διαχωρισμού για την ανάκτηση αυτού του κρέατος
- και την απώλεια ή τροποποίηση της δομής των μυϊκών ινών του ανακτηθέντος κρέατος.
Ορισμένες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από την έκβαση αυτών των δικαστικών αποφάσεων και η FSA κατανοεί ότι ενδέχεται να απαιτείται χρόνος για τις επιχειρήσεις τροφίμων να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους και τον τρόπο ταξινόμησης των προϊόντων .
Η FSA ξεκίνησε διαβούλευση με τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με το πόσο κατάλληλη είναι η νέα καθοδήγηση, ενώ ζητά και στοιχεία για μια εκτίμηση επιπτώσεων από τις επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν από την εφαρμογή της καθοδήγησης. Η προσέγγιση της FSA για την εφαρμογή της καθοδήγησης θα ενημερωθεί από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.