Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Καρκινογόνα ουσία σε οικιακό πλαστικό μπολ που πωλείται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Καρκινογόνα ουσία σε οικιακό πλαστικό μπολ που πωλείται στην Ελλάδα - Ειδοποίηση από την ΕΕ
spot_img

Ειδοποίηση RASFF για χημικό κίνδυνο από οικιακό σκεύος που πωλείται σε πολλά καταστήματα στην Ελλάδα.

16 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Πληροφόρησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από πλαστικό μπολ προέλευσης Κίνας.

Το RASFF ειδοποίησε η Ιταλία, καθώς μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά βρήκε υπερβολική μετανάστευση μελαμίνης από το μπολ στο τρόφιμο. Ο όρος «μετανάστευση» αναφέρεται στη μαζική μεταφορά επιβλαβών χημικών ουσιών από συσκευασίες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA), στα τρόφιμα. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ταξινόμησε τη μελαμίνη ως καρκινογόνο κατηγορίας 2, πράγμα που σημαίνει ότι είναι «ενδεχομένως καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Επίσης έχει συνδεθεί με επιπτώσεις στις νευρολογικές λειτουργίες, τη συμπεριφορά, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη βρεφών και παιδιών. 

Το μπολ πωλείται εκτός από την Ελλάδα και στην Αλβανία, τη Βοσνία, τη Κροατία, την Κύπρο, Ιταλία Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη στη Σλοβενία το επικίνδυνο μπολ έχει ανακληθεί από την αγορά και οι αρχές έχουν απευθύνει συστάσεις σε όσους το έχουν ήδη αγοράσει να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.

Σήμερα, τα δοχεία μελαμίνης χρησιμοποιούνται ευρέως, λόγω της ανθεκτικότητας στη θερμότητα.  Λόγω των επιπτώσεων της μελαμίνης στην ανθρώπινη υγεία, η συνεχής και μακροχρόνια χρήση των δοχείων μελαμίνης μπορεί να αποτελέσει πηγή έκθεσης μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μετανάστευση μελαμίνης και στο 97% των περιπτώσεων, με την αύξηση της θερμοκρασίας από 30ο C στους 90ο C, παρατηρείται σημαντική αύξηση μετανάστευσης  μελαμίνης. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η μετανάστευση είναι μεγαλύτερη  στα όξινα τρόφιμα.

H φωτογραφία του επικίνδυνου μπολ που δημοσίευσαν οι αρχές της Σλοβενίας – 153377 – Fingerfood – μαύρο μπολ μελαμίνης, fi 7 cm 1/1 60/1

Αριθμός προϊόντος: T8164Z Κωδικός EAN: 8024112006042 Παρτίδα: 01/22

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα