Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την τοξικότητα της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη-8

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την τοξικότητα της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη-8
spot_img
spot_img

Αξιολόγηση κινδύνου από φυτοφάρμακα της δραστικής ουσίας κινολίνη-8-όλη.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, διεξήγαγε αξιολόγηση της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη -8- (quinolin-8-). Το σκεύασμα για αντιπροσωπευτική χρήση που υποστηρίχθηκε για την αξιολόγηση ήταν «Beltanol», ένα διαλυτό συμπύκνωμα (SL) που περιέχει 500 g/L θειικού δις(8-υδροξυκινολινίου) ισοδύναμο με 375 g/L κινολιν-8-όλης.Το φυτοφάρμακο είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο κατά των παθογόνων και τα συμπεράσματα προέκυψαν με βάση την αξιολόγηση της  αντιπροσωπευτικής χρήσης του  στην καλλιέργεια τομάτας σε μόνιμα θερμοκήπια.

Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως στον τομέα της τοξικολογίας των θηλαστικών , εντοπίστηκε ένας κρίσιμος τομέας ανησυχίας για την εναρμονισμένη ταξινόμηση της κινολίνης-8-όλης στην κατηγορία 1Β ως προς την αναπαραγωγική τοξικότητα. Mε βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η κινολίνη-8-όλη δεν θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια για ενδοκρινική διαταραχή. Μετά από μακροχρόνια έκθεση, δεν παρατηρήθηκε καρκινογόνος δράση σε αρουραίους ή ποντίκια και η κινολίνη-8-όλη δεν ήταν πιθανό να είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Όσον αφορά τη νευροτοξικότητα , η κινολίνη-8-όλη έδειξε ορισμένες ενδείξεις πιθανής νευροτοξικότητας στις τυπικές ρυθμιστικές μελέτες.

Οι τοξικολογικές τιμές αναφοράς ( αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI), αποδεκτό επίπεδο έκθεσης χειριστή (AOEL), οξεία δόση αναφοράς (ARfD) και οξεία AOEL (AAOEL)) που ισχύουν για την κινολίνη-8-όλη δεν καθορίστηκαν κατά τη συνάντηση αξιολόγησης από ομοτίμους, καθώς η πλειοψηφία από τους εμπειρογνώμονες θεώρησαν ότι η δυνατότητα γονοτοξικότητας της δραστικής ουσίας δεν ήταν πειστική. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την γνωμοδότηση της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα