Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΟ κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων - Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας
spot_img

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.

Απάτη τροφίμων που έχει στόχο το οικονομικό όφελος, είναι η πράξη της δόλιας και σκόπιμης αλλαγής, παραποίησης, εσφαλμένης επισήμανσης, αραίωσης, αντικατάστασης ή αλλοίωσης οποιουδήποτε προϊόντος διατροφής σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Η απάτη μπορεί να συμβεί στην πρώτη ύλη, σε ένα συστατικό, στο τελικό προϊόν ή στη συσκευασία του τροφίμου. Η τροφική απάτη που έχει θύματα όχι μόνο τα κρατικά έσοδα αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές και την υγεία τους.

Μια περίπτωση απάτης που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών αναλύθηκε σε επιστημονική έρευνα Σλοβένων ερευνητών. Η περίπτωση αφορά σε παράνομη χρήση θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος και κιμά και εντοπίστηκε μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αλλεργικές αντιδράσεις από την κατανάλωση κρέατος που νόμιζαν ότι ήταν «καθαρό». Μάλιστα οι πρώτες καταγγελίες αρχικά αγνοήθηκαν από τις αρχές ως μη σημαντικές.

Τα θειώδη χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων για την πρόληψη της μικροβιακής αλλοίωσης και τη διατήρηση του χρώματος. Επειδή τα θειώδη είναι αλλεργιογόνα, η επισήμανση τους στην ετικέτες είναι υποχρεωτική. Στην Ευρώπη το διοξείδιο του θείου (SO ) και τα θειώδη στα τρόφιμα και ποτά σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/ kg  υπόκεινται σε υποχρεωτική επισήμανση. Είναι εντυπωσιακό ότι σε μία περίπτωση τα θειώδη που ανιχνεύτηκαν ήταν από 170 – 400 mg/kg.

 Η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο πολλά σουπερμάρκετ της χώρας κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων, διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιούσαν θειώδη στον κιμά και μάλιστα παραδέχθηκαν ότι ήταν κοινή πρακτική για την βελτίωση του χρώματος! Και αυτό χωρίς να ενημερώνεται ο καταναλωτής. Ωστόσο παρά τα ευρήματα των επιθεωρητών, πιστώθηκαν κενά στην επικοινωνία μεταξύ των υπευθύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής καθώς δεν έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως ενώ οι δημόσιες αρχές αντέδρασαν στις καταγγελίες εντείνοντας τους ελέγχους στις αγορές και τους λιανοπωλητές, η ανάλυση των πτυχών διαχείρισης κινδύνου και επικοινωνίας κινδύνου έδειξε ορισμένες αδυναμίες: αργός χρόνος απόκρισης, έλλειψη ανάκλησης προϊόντων κρέατος που έχουν υποστεί επεξεργασία με θειώδη και εις βάθος εκτίμηση κινδύνου. Η αξιολόγηση αυτής της μελέτης περίπτωσης εντόπισε παραβιάσεις των κανονισμών της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, ενσωματώνοντας έγκαιρο και στοχευμένο επίσημο έλεγχο και επικοινωνία κινδύνου σε όλη την τροφική αλυσίδα για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές. Η συνεπής, αποτελεσματική και διαφανής επικοινωνία μεταξύ όλων των παραγόντων που μοιράζονται την ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων είναι απαραίτητη για την επίτευξη βελτιώσεων. Αυτή η σοβαρή περίπτωση απάτης για τα τρόφιμα με πραγματικούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών έδωσε την ευκαιρία να αντληθούν διδάγματα σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία από την παρέμβαση έως την πρόληψη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα