Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Άλλο ένα γλυκαντικό...

ΑρχικήΝέαΥγείαΝέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά
spot_img

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικά αποτελέσματα για τις επιπτώσεις στην υγεία, ενός υποκατάστατου ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως σε κέικ, αναψυκτικά και τσίχλες.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Η νεοτάμη ένα από τα τεχνητά γλυκαντικά νέας γενιάς, είχε συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων γλυκαντικών σε σύσταση της ΕΕ για μείωση της χρήσης τους. Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2023 «Κατά προτίμηση, οι NSS, γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη, (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση της μείωσης των επιπέδων πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων στα τρόφιμα, ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της γεύσης σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκύτητας».

Τώρα νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition και πραγματοποιήθηκε στο Anglia Ruskin University (ARU),  και είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση αυτού του γλυκαντικού στην υγεία, διαπίστωσε ότι η νεοτάμη, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ακόμη και σηψαιμία.

Τα γλυκαντικά είναι υποκατάστατα της ζάχαρης που μιμούνται τη γεύση της ζάχαρης, ενώ έχουν αμελητέα επίδραση στην ενεργειακή πρόσληψη. Ως εκ τούτου, η χρήση τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη ως ένας «πιο υγιεινός» και λιγότερο θερμιδογόνος τρόπος κατανάλωσης γλυκών απολαύσεων. Πρόσφατες μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη δεν είναι άμοιρες των δικών τους ευθυνών.

Η νεοτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωτά, αρτοσκευάσματα, τσίχλες, και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι 7.000 – 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη και 30 – 60 φορές πιο γλυκιά από την ασπαρτάμη. Για τη νεοτάμη που είναι ένα σχετικά νέο γλυκαντικό στην παγκόσμια αγορά, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία του εντέρου. Όμως η έρευνα του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin διαπίστωσε ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την ασθένεια των «καλών βακτηρίων».

Δοκιμές σε κύτταρα διαπίστωσαν επίσης ότι είναι ικανή να διασπάσει το φράγμα που αποτελεί μέρος του εντερικού τοιχώματος, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σήψη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, συχνά πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.

Η Δρ. Havovi Chichger, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών στην υγεία, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, με τη δική μας προηγούμενη εργασία να καταδεικνύει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα «καλά βακτήρια» που σχηματίζονται στο έντερό μας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, εντερική φλεγμονή, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετηθούν επίσης τα γλυκαντικά που έχουν εισαχθεί πιο πρόσφατα. H νέα μας έρευνα αποδεικνύει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων του εντέρου που νοσούν».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο