Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
Το συχνό άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφήβους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε μόλυβδο και ουράνιο, βλάπτοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οργάνων, υποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Tobacco Control.
Ο ατμισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους. Το 2022, εκτιμάται ότι το 14% των μαθητών λυκείου των ΗΠΑ – περίπου 2,14 εκατομμύρια – και πάνω από το 3% των μαθητών γυμνασίου – περίπου 380.000 – ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο τον προηγούμενο μήνα, σημειώνουν οι ερευνητές.
Ορισμένα μέταλλα έχουν εντοπιστεί σε αερολύματα και υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η απορρόφησή τους είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε περιόδους ανάπτυξης, λένε οι ερευνητές, επικαλούμενοι μελέτες που δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα έκθεσης συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές της συμπεριφοράς, αναπνευστικές επιπλοκές, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα στα παιδιά.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα δυνητικά τοξικά επίπεδα των μετάλλων μπορεί να σχετίζονται με τη συχνότητα ατμίσματος και αν η γεύση μπορεί να επηρεάζει. Βασίστηκαν στις απαντήσεις στα αποτελέσματα της μελέτης PATH Youth Study, στην οποία συμμετείχαν 1607 έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών. Μετά από αποκλεισμούς, 200 νέοι συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση.
Τα δείγματα ούρων τους εξετάστηκαν για την παρουσία καδμίου, μολύβδου και ουρανίου και η συχνότητα ατμίσματος χαρακτηρίστηκε ως περιστασιακή (1-5 ημέρες/μήνα), διαλείπουσα (6-19 ημέρες) και συχνή (20+ ημέρες).
Οι γεύσεις ατμίσματος ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις αμοιβαία αποκλειόμενες κατηγορίες: μενθόλη ή μέντα, φρούτα, γλυκά, όπως σοκολάτα και άλλα, όπως καπνός, γαρύφαλλο ή μπαχαρικά και αλκοολούχα ή μη ποτά.
Μεταξύ των 200 αποκλειστικών ατμιστών (63% γυναίκες), 65 ανέφεραν περιστασιακή χρήση, 45 διαλείπουσα και 81 συχνή χρήση.
Η ανάλυση των δειγμάτων ούρων έδειξε ότι τα επίπεδα μολύβδου ήταν 40% υψηλότερα μεταξύ των ατμιστών που κάνουν διαλείπουσα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και 30% υψηλότερα μεταξύ των συχνών ατμιστών σε σχέση με τους περιστασιακούς ατμιστές. Τα επίπεδα ουρανίου στα ούρα ήταν επίσης διπλάσια μεταξύ των συχνών ατμιστών από ό,τι μεταξύ των περιστασιακών ατμιστών.
Η σύγκριση των τύπων γεύσεων έδειξε 90% υψηλότερα επίπεδα ουρανίου μεταξύ των ατμιστών που προτιμούσαν γλυκές γεύσεις από ό,τι μεταξύ εκείνων που επέλεγαν μενθόλη/μέντα. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα καδμίου στα ούρα μεταξύ της συχνότητας ατμίσματος ή των τύπων γεύσεων.
Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα τοξικών μετάλλων και τη συχνότητα ατμίσματος/γεύσεις, αναγνωρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν όμως ότι τα επίπεδα τοξικών μετάλλων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο ατμοποιητή που χρησιμοποιείται (δεξαμενή, pod, mod).
Αν και τα επίπεδα στα ούρα υποδηλώνουν χρόνια έκθεση, αξιολογήθηκαν σε μία μόνο χρονική στιγμή, προσθέτουν οι ερευνητές, η παρουσία ουρανίου στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες πηγές, όπως η περιβαλλοντική έκθεση από φυσικά κοιτάσματα, οι βιομηχανικές δραστηριότητες και η διατροφική πρόσληψη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Oι ενώσεις, όπως το ουράνιο είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα ουρανίου που βρέθηκαν στην κατηγορία των γλυκών γεύσεων».
«Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύση γλυκού αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων ατμιστών και η γλυκιά γεύση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να καταστείλει τις σκληρές επιδράσεις της νικοτίνης και να ενισχύσει τις ενισχυτικές επιδράσεις της, με αποτέλεσμα την αυξημένη αντίδραση του εγκεφάλου στα ερεθίσματα».
Και καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα έκθεσης σε μέταλλα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οργάνων. Τα ευρήματα αυτά απαιτούν περαιτέρω έρευνα, ρύθμιση του ατμίσματος και στοχευμένες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τον μετριασμό των πιθανών βλαβών από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδίως μεταξύ των εφήβων».