Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι μύγες έλκονται από την μπύρα;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΓιατί οι μύγες έλκονται από την μπύρα;
spot_img

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μύγες έλκονται από την μπύρα; Οι εντομολόγοι προσφέρουν μια εξήγηση.

Με το καλοκαίρι και την εποχή των πρώτων βουτιών να πλησιάζει, φαίνεται ότι είναι μια καλή στιγμή για να θέσουμε το αιώνιο ερώτημα: «Γιατί οι μύγες αγαπούν τόσο την μπύρα;».

- Advertisement -

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχονται οι εντομολόγοι του Πανεπιστημίου Riverside της Καλιφόρνια να δώσουν απαντήσεις.

Η Anupama Dahanukar, το εργαστήριο της οποίας διεξήγαγε την έρευνα, ελπίζει ότι η γνώση του τρόπου με τον οποίο οι μύγες ανιχνεύουν τις χημικές ουσίες μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η γεύση και η όσφρηση στους ανθρώπους.

Η πρώτη υπόθεση ήταν ότι οι φρουτόμυγες απλώς έλκονται από τα σάκχαρα της μπύρας. Για να το ελέγξει αυτό, το εργαστήριο της Dahanukar σχεδίασε ένα πείραμα που θα έδινε στις μύγες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μπύρας και ζαχαρόνερου για να δουν αν είχαν κάποια προτίμηση. Οι ερευνητές επέλεξαν μια pale ale για τη δοκιμή, επειδή οι συγκεκριμένες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα ακούγεται σαν το όνειρο ενός μεταπτυχιακού φοιτητή… Μια διατριβή που περιλαμβάνει μπύρα. «Θυμάμαι ότι ήταν ένα Σάββατο», δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Zev Wisotsky. «Πήρα την μπύρα από το παντοπωλείο, ήρθα στο εργαστήριο και έκανα τη δοκιμή των δύο επιλογών». Η δοκιμή έβαλε τις φρουτόμυγες να επιλέξουν μεταξύ μιας γουλιάς μπύρας και μιας γουλιάς ζαχαρόνερου. Οι μύγες επέλεξαν την μπύρα.

Οι ερευνητές όμως εξακολουθούσαν να μην γνωρίζουν γιατί οι μύγες προτιμούσαν την μπύρα. «Η απάντηση, όπως αποδείχθηκε, ήταν αρκετά απλή», δήλωσε η Dahanukar. Αποδείχθηκε ότι οι μύγες προσελκύονταν από τη γλυκερόλη της μπύρας. Η γλυκερόλη είναι το ίδιο υλικό που υπάρχει στα αντιψυκτικά. Έχει γλυκιά γεύση αλλά δεν είναι ζάχαρη. Στη μπύρα, η γλυκερόλη παράγεται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

«Η γεύση γίνεται σημαντική μόνο αφού η μύγα έρθει σε φυσική επαφή με την τροφή», δήλωσε η Dahanukar. «Μια μύγα εντοπίζει πρώτα τις πηγές τροφής χρησιμοποιώντας τους υποδοχείς οσμής της, στη συνέχεια, αφού προσγειωθεί στην τροφή, η μύγα χρησιμοποιεί το γευστικό της σύστημα για να δειγματίσει την τροφή ως προς την καταλληλότητα από άποψη θρέψης και τοξικότητας. Ένας υποδοχέας στα στοματικά όργανα της μύγας είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση της καλής γεύσης της μπύρας.»

Οι ερευνητές προχώρησαν στην ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την ικανότητα των μυγών να ανιχνεύουν τη γλυκερόλη. Ο εν λόγω υποδοχέας είναι ο Gr64e. Μόλις μια μύγα προσγειωθεί στην μπύρα, ο Gr64e ανιχνεύει τη γλυκερόλη και μεταδίδει αυτή την πληροφορία στους νευρώνες της, οι οποίοι στη συνέχεια επηρεάζουν τη συμπεριφορική αντίδραση της.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης ξεκαθαρίζει οριστικά εάν μπορούμε να φάμε τα αυγά από τα κόκκινα τσουρέκια

Τελικά τρώμε τα αυγά που στολίζουν τα κόκκινα τσουρέκια; Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης*, λύνει το ζήτημα χωρίς περιστροφές

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα