Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα συμβεί αν αγνοήσετε μια “κρυφή” δυσανεξία;

ΑρχικήυγείαΤι θα συμβεί αν αγνοήσετε μια "κρυφή" δυσανεξία;
spot_img

Ποτέ να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

  Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς πεπτικά ή γαστρεντερικά προβλήματα όπως ο μετεορισμός και το φούσκωμα αλλά και η διάρροια, ενώ δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να πάσχουν από κάποια δυσανεξία. Η αγνόηση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα υγείας καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

   Η πιο κοινή, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία προκύπτει από την αδυναμία να διασπαστεί σωστά η λακτόζη. Είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά σε γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση αφομοιώνει τη ζάχαρη στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να την απορροφήσει και να την αξιοποιήσει. Ωστόσο, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη παράγουν είτε ανεπαρκή λακτάση είτε καθόλου. Η έλλειψη του ενζύμου οδηγεί σε δυσαπορρόφηση της λακτόζης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα. Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέουμε την δυσανεξία με την αλλεργία, η οποία ουσιαστικά προκαλεί μια δυσάρεστη ανοσολογική απόκριση σε ορισμένα τρόφιμα.

   Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ 30 λεπτών και 2 ωρών, αφού κάποιος καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, διάρροι, κοιλιακό φούσκωμα, ναυτία ή έμετο, πόνος στην κοιλιά και βουητό ή γρυλίσματα στο στομάχι. Λιγότερο συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο ή απώλεια συγκέντρωσης.

   Εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος είτε κληρονομεί μια δυσανεξία είτε την αναπτύσσει σταδιακά χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία, σε ορισμένες περιπτώσεις ο τραυματισμός των κυττάρων που καλύπτουν τα έντερα μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια λακτάσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε: νόσος του Κρον, ελκώδης κολίτιδα, κοιλιοκάκη, γαστρεντερίτιδα, χημειοθεραπεία, αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

   Εάν κάποιος με δυσανεξία στη λακτόζη συνεχίσει να καταναλώνει υπερβολική ποσότητα λακτόζης, μπορεί να εμφανίσει επιδεινωμένα συμπτώματα, χαμηλότερη διάθεση και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η χρόνια διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως υποσιτισμός, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αναιμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση ή οξεία νεφρική βλάβη εάν τα έντερα δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετά υγρά. 

  Δυστυχώς ο μόνος τρόπος αποτροπής των συμπτωμάτων είναι η αποφυγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης αντί των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά θα πρέπει να προσέχουν να καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Άλλα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς συμπτώματα.

   Σε κάθε περίπτωση, όταν παρατηρείται κάποιο από αυτά τα συμπτώματα να επιμένει μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε δυσανεξία και να μην το γνωρίζετε, για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-happens-if-you-ignore-lactose-intolerance#summary

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο