Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nestlé: Καταγγελία για τα διπλά στάνταρ στο βρεφικό γάλα – “Βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας”

ΑρχικήΝέαNestlé: Καταγγελία για τα διπλά στάνταρ στο βρεφικό γάλα - "Βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας"
spot_img

Δύο ΜΚΟ καλούν τώρα την Ελβετική Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων να καταθέσει ομοσπονδιακή καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μια κοινή έρευνα της Public Eye και της IBFAN αποκάλυψε πρόσφατα διπλά πρότυπα όσον αφορά την προστιθέμενη ζάχαρη σε δύο από τις πιο επιτυχημένες μάρκες παιδικών τροφών της Nestlé και προκάλεσε διεθνή δημόσια κατακραυγή.

Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα Cerelac και Nido προωθούνται ως υγιεινά και «κλειδί για την υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών παιδιών», αλλά τα προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης

Στην Ελβετία η εταιρεία πουλάει τέτοια προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι δύο ΜΚΟ καλούν πλέον την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) να καταθέσει ομοσπονδιακή καταγγελία για να σταματήσει αυτή η ανήθικη και αθέμιτη επιχειρηματική πρακτική, καθώς και να προστατεύσει τα παιδιά, αλλά και τη φήμη της χώρας καταγωγής της Nestlé.

Τα ευρήματα της Public Eye και του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τις Βρεφικές Τροφές (IBFAN) έχουν προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές.

Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα γάλατα ανάπτυξης Nido που πωλούνται σε βασικές αγορές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής περιέχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 2 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα, ενώ τα παιδικά δημητριακά Cerelac είχαν σχεδόν 4 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα.

Στην Ελβετία και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές της Nestlé, τα προϊόντα αυτά διατίθενται χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η πρώιμη έκθεση στη ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ την απαγορεύει ρητά στις παιδικές τροφές.

Στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η Nestlé προωθεί τα Nido και Celerac ως υγιεινά για τα μωρά και ως ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους – μεταξύ άλλων μέσω συνεργασιών με επαγγελματίες υγείας και επιδραστικούς παράγοντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – παρόλο που τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη.

Ενώ η Nestlé τονίζει σε περίοπτη θέση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα της, η εταιρεία δεν γνωστοποιεί στους καταναλωτές την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στις περισσότερες χώρες. Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος απαγορεύει την εμπορική προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων για την ανάπτυξη και των παιδικών τροφών με “υψηλά επίπεδα ζάχαρης”.

Με το δικαίωμα υποβολής μήνυσης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του ελβετικού νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει ένα νομικό μέσο για την αποτροπή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών από ελβετικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες στο εξωτερικό, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την “προστασία του δημόσιου συμφέροντος”.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία έχει το δικαίωμα να λάβει νομικά μέτρα εάν “απειλείται ή βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας στο εξωτερικό”. Το παραπλανητικό και επιθετικό μάρκετινγκ της Nestlé και τα διπλά πρότυπα όσον αφορά την προστιθέμενη ζάχαρη είναι αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο