Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nestlé: Καταγγελία για τα διπλά στάνταρ στο βρεφικό γάλα – “Βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας”

ΑρχικήΝέαNestlé: Καταγγελία για τα διπλά στάνταρ στο βρεφικό γάλα - "Βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας"
spot_img

Δύο ΜΚΟ καλούν τώρα την Ελβετική Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων να καταθέσει ομοσπονδιακή καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μια κοινή έρευνα της Public Eye και της IBFAN αποκάλυψε πρόσφατα διπλά πρότυπα όσον αφορά την προστιθέμενη ζάχαρη σε δύο από τις πιο επιτυχημένες μάρκες παιδικών τροφών της Nestlé και προκάλεσε διεθνή δημόσια κατακραυγή.

Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα Cerelac και Nido προωθούνται ως υγιεινά και «κλειδί για την υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών παιδιών», αλλά τα προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης

Στην Ελβετία η εταιρεία πουλάει τέτοια προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι δύο ΜΚΟ καλούν πλέον την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) να καταθέσει ομοσπονδιακή καταγγελία για να σταματήσει αυτή η ανήθικη και αθέμιτη επιχειρηματική πρακτική, καθώς και να προστατεύσει τα παιδιά, αλλά και τη φήμη της χώρας καταγωγής της Nestlé.

Τα ευρήματα της Public Eye και του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τις Βρεφικές Τροφές (IBFAN) έχουν προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές.

Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα γάλατα ανάπτυξης Nido που πωλούνται σε βασικές αγορές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής περιέχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 2 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα, ενώ τα παιδικά δημητριακά Cerelac είχαν σχεδόν 4 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα.

Στην Ελβετία και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές της Nestlé, τα προϊόντα αυτά διατίθενται χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η πρώιμη έκθεση στη ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ την απαγορεύει ρητά στις παιδικές τροφές.

Στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η Nestlé προωθεί τα Nido και Celerac ως υγιεινά για τα μωρά και ως ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους – μεταξύ άλλων μέσω συνεργασιών με επαγγελματίες υγείας και επιδραστικούς παράγοντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – παρόλο που τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη.

Ενώ η Nestlé τονίζει σε περίοπτη θέση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα της, η εταιρεία δεν γνωστοποιεί στους καταναλωτές την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στις περισσότερες χώρες. Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος απαγορεύει την εμπορική προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων για την ανάπτυξη και των παιδικών τροφών με “υψηλά επίπεδα ζάχαρης”.

Με το δικαίωμα υποβολής μήνυσης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του ελβετικού νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει ένα νομικό μέσο για την αποτροπή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών από ελβετικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες στο εξωτερικό, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την “προστασία του δημόσιου συμφέροντος”.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία έχει το δικαίωμα να λάβει νομικά μέτρα εάν “απειλείται ή βλάπτεται η φήμη της Ελβετίας στο εξωτερικό”. Το παραπλανητικό και επιθετικό μάρκετινγκ της Nestlé και τα διπλά πρότυπα όσον αφορά την προστιθέμενη ζάχαρη είναι αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο