Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ισπανία εντόπισε καρκινογόνες μυκοτοξίνες σε δημητριακά πρωινού από τη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ισπανία εντόπισε καρκινογόνες μυκοτοξίνες σε δημητριακά πρωινού από τη Βρετανία
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Ισπανία για μυκοτοξίνες σε Αγγλικά δημητριακά πρωινού.

Οι Ισπανικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα RASFF, για δημητριακά πρωινού που εισάγονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από επίσημο έλεγχο στα σύνορα διαπίστωσαν ότι τα δημητριακά περιέχουν υψηλή ποσότητα ωχρατοξίνης Α πολύ πάνω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια (2.45 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 2 µg/kg).

Η πύλη RASFF αν και χαρακτήρισε τον κίνδυνο από την κατανάλωση αυτών των δημητριακών σοβαρό, εντούτοις δεν δημοσίευσε την μάρκα ή την εταιρεία που τα παράγει, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα δημητριακά αυτά πωλούνται και στην Ιρλανδία.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και βρίσκεται ως μολυσματικός παράγοντας σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, κρασί και χυμό σταφυλιού, μπαχαρικά και γλυκόριζα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει υποστηρίξει ότι η ωχρατοξίνη Α μπορεί να είναι γονιδιοτοξική καταστρέφοντας άμεσα το DNA και μπορεί να είναι καρκινογόνος για τα νεφρά.

Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006. Το 2020 όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η EFSA, είπε ότι πρέπει να προστεθούν και άλλα τρόφιμα στη λίστα των τροφίμων που επιβάλλονται χαμηλά όρια ωχρατοξίνης Α , ενώ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο