Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αλκοόλ που προτιμούν οι Έλληνες – Έρευνα για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ στις Ευρωπαϊκές χώρες

ΑρχικήΝέαΤο αλκοόλ που προτιμούν οι Έλληνες - Έρευνα για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ στις Ευρωπαϊκές χώρες
spot_img

Οι ευρωπαίοι διατηρούν τις συνήθειες τους στο αλκοόλ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction.

   Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι ευρωπαίοι μένουν πιστοί στις συνήθειες τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, με τις μεσογειακές χώρες, να συνεχίζουν να είναι οι ηγέτες στην κατανάλωση κρασιού, ενώ τους πιο βόρειους να προτιμούν τη μπίρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τις τάσεις του αλκοόλ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.

Η νέα μελέτη των προτύπων κατανάλωσης οινοπνεύματος σε όλη την Ευρώπη από το 2000 έως το 2019 δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζει μία σταθερότητα, ειδικά για “ποτά ομάδες” που φαίνεται να καθορίζονται εν μέρει από τη γεωγραφία.

Η μελέτη εντόπισε έξι πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη το 2019:

  • Οινοπόσιμες χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Σουηδία. Χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη κατανάλωση κρασιού, τη χαμηλότερη κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών και τη χαμηλότερη συνολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Χώρες υψηλής κατανάλωσης μπύρας/χαμηλών οινοπνευματωδών ποτών : Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία ​​και Ισπανία. Χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση μπύρας, σχετικά χαμηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη μεγαλύτερη κατανάλωση στο εξωτερικό. 
  • Χώρες υψηλής κατανάλωσης μπύρας/κατανάλωσης αλκοόλ: Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συνολική κατανάλωση αλκοόλ, με την υψηλότερη κατανάλωση μπύρας και υψηλή επικράτηση βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ. 
  • Χώρες υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, αλλά και από την υψηλή κατανάλωση μπύρας, με αποτέλεσμα την υψηλότερη συνολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά τη χαμηλότερη κατανάλωση κρασιού και τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ – αντί της τακτικής υψηλής κατανάλωσης.
  • Χώρες υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ/αποχής σε όλη τη ζωή: Ουκρανία, Βουλγαρία και Κύπρος. Χαρακτηρίζεται από τη χαμηλότερη συχνότητα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (και την υψηλότερη συχνότητα αποχής σε όλη τη ζωή), αλλά και από την υψηλή και τακτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. 
  • Χώρες με υψηλή επικράτηση τρέχουσας και υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος : Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Κοιτάζοντας σχεδόν 20 χρόνια πίσω, οι ίδιες συνολικές ομάδες ίσχυαν από το 2000 έως το 2019, με τα δύο τρίτα των χωρών να παραμένουν στο ίδιο σύμπλεγμα για όλες τις μετρήσεις.

Η μελέτη βρήκε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων κατανάλωσης οινοπνεύματος και των θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ και των βλαβών για την υγεία (μετρούμενες με βάση τα «χρόνια ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία»: τον αριθμό των ετών που χάθηκαν λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου). Οι χώρες με υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και/ή υψηλή επικράτηση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ — Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Βουλγαρία και Κύπρος — είχαν τον υψηλότερο μέσο όρο θανάτων και βλαβών για την υγεία που αποδίδονται στο αλκοόλ.

Ο συν-συγγραφέας Dr. Jürgen Rehm σχολιάζει: «Τα διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένα στον πολιτισμό και επομένως είναι δύσκολο να αλλάξουν. Δεδομένου ότι τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ συνδέονται στενά με την επιβάρυνση των ασθενειών και τη θνησιμότητα, πρέπει να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τα πρότυπα που χαρακτηρίζουν τις ομάδες με την υψηλότερη επιβάρυνση που αποδίδεται στο αλκοόλ. Οι πολιτικές για το αλκοόλ για αυτήν την αλλαγή είναι διαθέσιμες και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το συνολικό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ εξακολουθεί να είναι υψηλό σε αυτήν την περιοχή».

      Τα δεδομένα όσον αφορά στην κατανάλωση κρασιού από τις Μεσογειακές χώρες επιβεβαιώνει η ίδια η θέση της μεσογειακής διατροφής, που αγκαλιάζει μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και έχει οδηγήσει σε υψηλό προσδόκιμο ζωής στις χώρες της νότιας Μεσογείου. Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν πει ότι η μεσογειακή διατροφή χάνει έως και 23,5% της προστατευτικής της δράσης εάν αφαιρεθεί το κρασί. Παραδοσιακά, παράλληλα με τον προστατευτικό αντίκτυπο της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, η διατροφή περιλαμβάνει ψάρια, ελαιόλαδο και εστίαση σε φρέσκα συστατικά και όχι σε επεξεργασμένα προϊόντα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο