Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση από μαρούλι: Πως μεταδίδεται το E.coli

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤροφική δηλητηρίαση από μαρούλι: Πως μεταδίδεται το E.coli
spot_img

Μέτρα προστασίας από καταναλωτές και παραγωγούς.

   Πρόσφατα η Βρετανία χτυπήθηκε από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από σάντουιτς που περιείχαν μολυσμένο με E. coli μαρούλι. Tα σάντουιτς πωλήθηκαν από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 275 τροφικές δηλητηριάσεις ένα νεκρός και εξετάζεται και ο θάνατος ενός δεύτερου που είχε καταναλώσει τα σάντουιτς.

Το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli και σύμφωνα με τον Jim Monaghan, καθηγητή επιστήμης των καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Harper Adams στο Shropshire, υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους τα φύλλα μαρουλιού θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με E.coli. Επομένως, αν και οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli πλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τους παραγωγούς.

   Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.

   Πως φτάνει όμως αρχικά το βακτήριο να υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά, αφού κατά βάση το E.coli «θέλει ουσιαστικά να βρίσκεται μέσα στα έντερα των θερμόαιμων ζώων»; Όπως λέει ο Monaghan στο Standard, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση μόλυνση, η κοπριά και το E.coli που υπάρχει σε αυτήν, μπορεί να προσκολληθεί στα φύλλα μαρουλιού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει έμμεση μόλυνση, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο έδαφος ή στο νερό και στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους προς το μαρούλι. Προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα κρούσματα, οι αγρότες υποχρεούνται να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν φυτέψουν μαρούλια σε χωράφι που έχουν βάλει κοπριά. Για να ελέγξουν την παρουσία E.coli πρέπει να δοκιμάσουν και το νερό άρδευσης που χρησιμοποιούν.

   Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με μολυσμένο φαγητό, νερό ή επαφή με άλλα άρρωστα άτομα ή ζώα. Ανάλογα με τη θέση της λοίμωξης, μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικά συμπτώματα E.coli. Μερικά από τα κύρια σημάδια μόλυνσης της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) που προκαλείται από E.coli περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και ρίγος, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη σύγχυση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο