Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο καλό κάνει η διατροφή χωρίς γλουτένη σε υγιή άτομα

ΑρχικήυγείαΠόσο καλό κάνει η διατροφή χωρίς γλουτένη σε υγιή άτομα
spot_img

Επιδράσεις της βραχυπρόθεσμης δίαιτας χωρίς γλουτένη στους καρδιαγγειακούς βιοδείκτες και την ποιότητα ζωής σε άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.

Τα προϊόντα δημητριακών που περιέχουν γλουτένη είναι γνωστά για πρόκληση ευαισθησίας και αλλεργιών ενώ εμπλέκονται επίσης σε ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη (CeD). Η τελευταία είναι μια αυτοάνοση εντεροπάθεια που προκαλείται από τη διατροφή με γλουτένη σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Οι ασθενείς που πάσχουν από CeD αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, διάρροια και δυσαπορρόφηση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με CeD που δεν έχουν λάβει θεραπεία υποφέρουν από ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, έναν πρώιμο δείκτη κινδύνου για την ανάπτυξη μιας αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Μέχρι σήμερα, η μόνη γνωστή θεραπεία για το CeD είναι η δια βίου αποφυγή οποιωνδήποτε τροφίμων και ποτών που περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός υγιών ατόμων που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη τείνουν να μειώνουν ή να αποφεύγουν εντελώς τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη για λόγους υγείας. Πόσο καλή είναι όμως αυτή η επιλογή;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients είχε στόχο να διερευνήσει εάν η βραχυπρόθεσμη αποφυγή της γλουτένης μπορεί να ωφελήσει τους καρδιαγγειακούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της αγγειακής ενδοθηλιακής λειτουργίας, καθώς και την ποιότητα ζωής σε υγιή άτομα.

Μια ομάδα 27 συμμετεχόντων (με μέση ηλικία 30 χρονών) ακολούθησε αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη (GFD) για τέσσερις εβδομάδες. Οι εξετάσεις των συμμετεχόντων μετά τη δίαιτα χωρίς γλουτένη έδειξε πως εμφάνισαν μειωμένο αριθμό λευκοκυττάρων και επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης μαζί με μια τάση μειωμένων βιοδεικτών φλεγμονής, ωστόσο τα καρδιαγγειακά τελικά σημεία παρέμειναν αμετάβλητα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

Συμπερασματικά οι ερευνητές κατέληξαν πως σε υγιή άτομα, μια βραχυπρόθεσμη διατροφή χωρίς γλουτένη οδηγεί σε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα αλλά δεν είχε ως αποτέλεσμα συνολική καρδιαγγειακή βελτίωση ή βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο