Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια ομάδα καταναλωτών δεν πρέπει να τρώει μπανάνες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοια ομάδα καταναλωτών δεν πρέπει να τρώει μπανάνες
spot_img

Οι λόγοι που οι ώριμες μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε ευπαθή άτομα.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν καθημερινά μια μπανάνα, δυστυχώς δεν είναι κατάλληλο φρούτο για όλους. Δεν σας κρίνουμε αν απλά δεν είστε φαν της γεύσης, αλλά για άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως τροφική αλλεργία, νεφρική ανεπάρκεια σε προχωρημένο στάδιο ή μη ρυθμισμένο διαβήτη, η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να ενέχει πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Πρόσφατα, έχουν προκύψει συζητήσεις σχετικά με την περιεκτικότητά της σε ισταμίνη, μια φυσική ένωση που εμπλέκεται σε αλλεργικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα και πώς επηρεάζει τα άτομα με τη σχετική ευαισθησία. Τα άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στην ισταμίνη πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη της για να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Τα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, ο ανανάς και οι μπανάνες είναι γνωστά ως απελευθερωτές ισταμίνης, όπως περιγράφεται σε έρευνα του 2021 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, παράγουν φυσικά ένζυμα που μπορούν να μετατρέψουν την ιστιδίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στον καρπό, σε ισταμίνη.

Οι ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συσσώρευση ισταμίνης στις μπανάνες. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η διάρκεια της αποθήκευσης μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν ισταμίνη, οδηγώντας ενδεχομένως σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ισταμίνη.

Η λειτουργία της ισταμίνης

Η ισταμίνη χρησιμεύει ως χημικός αγγελιοφόρος για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την παραγωγή βλέννας και τη σύσφιξη των αεραγωγών και των πεπτικών μας οργάνων. Με την πάθηση να θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους, τα άτομα με συσσώρευση ισταμίνης στο σώμα μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, διάρροια, εξάνθημα, κνησμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές αρρυθμίες.

Οι τροφές προκαλούν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που περιέχουν ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και η ισταμίνη δεν βρίσκεται πάντα στους απελευθερωτές της, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των επιπέδων της χημικής ουσίας στον οργανισμό προκαλώντας αλλεργική αντίδραση.

Η δυσανεξία στην ισταμίνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα διαμινοξειδάσης (DAO) στο σώμα, ένα ένζυμο που βοηθά στην πρόληψη της επαναρρόφησης της ισταμίνης που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας στην κυκλοφορία του αίματος. Χωρίς επαρκή επίπεδα DAO, το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει τη χημική ουσία.

Αν και η αιτία της δυσανεξίας στην ισταμίνη δεν είναι απολύτως γνωστή, τα άτομα με γονιδιακές ανωμαλίες, ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις ή ασθένειες των νεφρών ή του ήπατος μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την ελάχιστα γνωστή δυσανεξία στα τρόφιμα. Ωστόσο, η καταγραφή των γευμάτων σας είναι ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν μπορεί να έχετε ή όχι την πάθηση.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη

Ενώ μερικές φορές μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή, η αποφυγή τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργική αντίδραση είναι μία από τις κύριες μεθόδους θεραπείας για τη δυσανεξία στην ισταμίνη. Οι ειδικοί μπορεί, επίσης, να σας συμβουλεύσουν να ακολουθήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη.

Σε ερευνητικό άρθρο του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients επισημαίνεται ότι το τι συνιστά ένα τρόφιμο με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένοι επιστήμονες είναι της άποψης ότι τα τρόφιμα που περιέχουν μεταξύ 5 και 50 χιλιοστογραμμάρια ισταμίνης ανά κιλό χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη, άλλοι θεωρούν ότι λιγότερο από 1 χιλιοστόγραμμο ανά κιλό είναι μια καλύτερη μέτρηση ενός τροφίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη. Περαιτέρω περιπλέκοντας τα πράγματα, η ισταμίνη δεν απαιτείται να αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων.

Το επεξεργασμένο κρέας, το τυρί, το αλκοόλ, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια και οι μπανάνες ως πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες, μεταξύ διαφόρων άλλων τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αντικατασταθούν με κινόα, φυτικό γάλα, πατάτες, λιναρόσπορο και σπόρους chia.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για δυσανεξία στην ισταμίνη και αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως δυσκολία στην αναπνοή, απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή πρήξιμο στο στόμα ή το λαιμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο