Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιρλανδική γαλακτοβιομηχανία υποχρεώθηκε να αλλάξει την διαφήμισή της λόγω «Greenwashing»

ΑρχικήΝέαmarketingΙρλανδική γαλακτοβιομηχανία υποχρεώθηκε να αλλάξει την διαφήμισή της λόγω «Greenwashing»
spot_img

Η Διαφημιστική Αρχή διατάσσει την αφαίρεση της Ιρλανδικής διαφήμισης γαλακτοκομικών.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών της Ιρλανδίας (NDC) κατηγορείται για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο, για παραπλανητική διαφήμιση «Greenwashing», επικυρωμένη από την Αρχή Προτύπων Διαφήμισης της Ιρλανδίας (ASAI). Η τηλεοπτική διαφήμιση παρουσίαζε έναν παίκτη του ράγκμπι που ισχυριζόταν ότι το ιρλανδικό γάλα είναι «φυσικά θρεπτικό, που παράγεται με βιώσιμο τρόπο». Η ASAI έλαβε τρεις καταγγελίες που δήλωναν ότι η διαφήμιση ήταν “παραπλανητική” και “greenwashing”. Είπαν ότι η ιρλανδική γαλακτοκομική βιομηχανία ήταν περιβαλλοντικά επιζήμια και ότι η γεωργία ήταν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ιρλανδία. Οι καταγγελίες ανέφεραν επίσης ότι η κτηνοτροφία και η χρήση συνθετικών λιπασμάτων ήταν οι κύριοι ένοχοι για την απώλεια βιοποικιλότητας στη χώρα.

Οι καταγγέλλοντες θεώρησαν ότι ήταν παραπλανητικό και «greenwashing» ο ισχυρισμός ότι το γάλα παρήχθη βιώσιμα λόγω της ζημίας που προκάλεσε η γαλακτοκομική βιομηχανία στο περιβάλλον. Οι καταγγέλλοντες είπαν ότι η ιρλανδική γεωργία ήταν ο μόνος μεγαλύτερος συνεισφέρων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ιρλανδία και προκάλεσε τη μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας στην Ιρλανδία λόγω της εθνικής αγέλης και λόγω της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων αζώτου. Αναφέρθηκαν στην έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ από το 2010, η οποία ανέφερε ότι η Ιρλανδία είχε την τέταρτη υψηλότερη εκπομπή CO2 στην ΕΕ για την παραγωγή γάλακτος.

Ένας άλλος καταγγέλλων είπε ότι ενώ η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιρλανδία μπορεί να είναι πιο βιώσιμη από άλλες χώρες, ήταν παραπλανητικό να πούμε ότι ήταν βιώσιμη στην Ιρλανδία, δεδομένου ότι το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα περιλάμβανε την απαίτηση μείωσης των εκπομπών εκτροφής κατά 25%.

Οι διαφημιστές απάντησαν στην αρχή ότι, υπήρχαν συγκεκριμένες γεωργικές πρωτοβουλίες για την ποιότητα του νερού, όπως η διασπορά λιπασμάτων ακριβείας, τα παρόχθια περιθώρια, η χρήση δέντρων (ιτιές) και φυτών (καλάμια) για το φιλτράρισμα της απορροής των αγροκτημάτων. Όσον αφορά τις καταγγελίες ότι το γάλα δεν παρήχθη με βιώσιμο τρόπο, η γεωργία είχε επιφορτιστεί να επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 25% έως το 2030 και ως μέρος αυτού, η γαλακτοβιομηχανία εφαρμόζει νέες τεχνολογίες και γεωργικές πρακτικές (στις περιοχές αναπαραγωγή, σίτιση, διαχείριση βοσκοτόπων, διαχείριση εδάφους και χρήση λιπασμάτων) για την επίτευξη του στόχου, και ότι σημειώθηκε πρόοδος, ιδίως καθώς οι εκπομπές της ιρλανδικής γεωργίας μειώθηκαν το 2022 σύμφωνα με την EPA.

Είπαν επίσης ότι ο ισχυρισμός «αειφόρου παραγωγής» βασίστηκε σε τεκμηριωμένα δεδομένα και εκτιμήσεις αξίας στους τρεις τομείς της βιώσιμης, περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής και ότι ο ισχυρισμός τεκμηριώθηκε από δεδομένα και εκτιμήσεις αξίας που ήταν ελεύθερα διαθέσιμα, και ως εκ τούτου, ο καταναλωτής δεν χρειαζόταν περαιτέρω γνώσεις για να το αξιολογήσει. Είπαν ότι ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από στοιχεία από (μεταξύ άλλων πηγών) την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

   Λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και την αντίκρουση από το NDC, η ASAI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τον «απόλυτο ισχυρισμό της διαφήμισης ότι το γάλα παρήχθη με βιώσιμο τρόπο» και η Η διαφήμιση δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ξανά στην τρέχουσα μορφή της. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο