Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκόνη σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων: Οι αποτελεσματικότερες στρατηγικές ελέγχου

ΑρχικήΝέαΣκόνη σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων: Οι αποτελεσματικότερες στρατηγικές ελέγχου
spot_img

Η διατήρηση της καθαριότητας στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο έλεγχος της σκόνης είναι απαραίτητος στη βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων, να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση και να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και άνετος χώρος εργασίας για τους εργαζόμενους. Μια αποτελεσματική και αποδοτική στρατηγική ελέγχου της σκόνης περιλαμβάνει τρία κρίσιμα στοιχεία: Μείωση της σκόνης, καθαριότητα και συλλογή της σκόνης.

Παρόλο που δεν υπάρχει μία λύση συλλογής σκόνης για τη βιομηχανία, η κατανόηση των βασικών αρχών του ελέγχου και του τρόπου εφαρμογής στις διεργασίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τις σωστές αποφάσεις για την εγκατάστασή σας.

Η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από τον αρχικό χειρισμό, την προετοιμασία και την αποθήκευση των πρώτων υλών έως τις σύνθετες διαδικασίες παραγωγής, την τελική προετοιμασία των τροφίμων και τη συσκευασία.

Σε αυτόν τον τομέα παράγονται διάφοροι τύποι σκόνης, όπως των σιτηρών και αλεύρων, άμυλο καλαμποκιού, άμυλα σε σκόνη, υπολείμματα ξηρών καρπών και οσπρίων, αφυδατωμένο γάλα, προϊόντα αυγών, ζάχαρη, κακάο, μπαχαρικά, αρώματα, πρόσθετα κ.λπ.

Επιπλέον, τα καυσαέρια από τον εξοπλισμό παρασκευής τροφίμων της διαδικασίας παρασκευής μπορεί να παράγουν οσμές, σωματίδια με τη μορφή αερολύματος (π.χ. σταγονίδια υγρών, σταγονίδια λαδιού κ.λπ.) ή/και άλλα συστατικά όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ένας υγρός καθαριστής.

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης

Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για τον περιορισμό των κινδύνων από τη σκόνη, η καθεμία με διαφορετικό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ακολουθούν, ταξινομημένες με βάση την αποτελεσματικότητά τους:

1 – Ανεμιστήρες ελέγχου σκόνης

Οι ανεμιστήρες δημιουργούν ένα φράγμα ροής αέρα που εμποδίζει τη συσσώρευση σκόνης σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως οι αγωγοί και τα δοκάρια. Αυτή η μέθοδος εξαλείφει και προλαμβάνει αποτελεσματικά τη συσσώρευση σκόνης, εξασφαλίζοντας ότι η σκόνη κατακάθεται στο δάπεδο για εύκολη απομάκρυνση, αντιμετωπίζοντας τον πρωταρχικό κίνδυνο εκρήξεων εύφλεκτης σκόνης.

2 – Συλλέκτες σκόνης

Τα συστήματα συλλογής σκόνης συλλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες σκόνης από τις πρωτογενείς εργασίες. Αν και μειώνουν τη συσσώρευση σκόνης, δεν μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τη φυγόκεντρη σκόνη, καθιστώντας τα λύση μερικής εξάλειψης.

3 – Τακτικός καθαρισμός

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τον χειροκίνητο καθαρισμό των περιοχών που είναι επιρρεπείς στη σκόνη. Αν και αποτελεσματική, είναι εντάσεως εργασίας, δαπανηρή και δυνητικά επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, ιδίως σε υπερυψωμένες θέσεις.

4 – Απομόνωση των εργασιών που παράγουν σκόνη

Αυτή η μέθοδος απομονώνει επικίνδυνες διεργασίες ή υλικά για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης. Ωστόσο, η μερική απομόνωση είναι συχνά δυνατή, με τη σκόνη να διαφεύγει συχνά και να εγκυμονεί κινδύνους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά.

5 – Πρόγραμμα ελέγχου της σκόνης

Η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων τακτικών επιθεωρήσεων και αναλύσεων επικινδυνότητας, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων, αλλά δεν αντιμετωπίζει την παραγωγή και τη συσσώρευση σκόνης. Ένα σχέδιο είναι αναποτελεσματικό χωρίς συνεπή παρακολούθηση.

6 – Μάσκες/αναπνευστήρες

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας ελαχιστοποιεί την εισπνοή σκόνης. Αν και προστατεύει από την εισπνοή, κάνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής φύσης της εύφλεκτης σκόνης.

Εστιάζοντας σε μεθόδους εξάλειψης και πρόληψης, οι εγκαταστάσεις μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους από τη σκόνη, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Πηγή: https://www.fooddive.com/spons/manage-the-risks-of-dust-control-in-your-food-processing-facility/720770

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο