cibum team
Στην επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας, προσέφυγε ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣ∆Ι) για διαφήμιση του μουρουνέλαιου Mollers προκειμένου να κρίνει εάν εν λόγω επικοινωνία είναι σύµφωνη µε τις διατάξεις του ΕΚ∆-Ε και εάν οι ισχυρισμοί της διαφήμισης παραπλανούν τους καταναλωτές µε ενδεχόµενες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια τους.
Στην Διαφήμιση περιέχονται οι φράσεις «Το εµβόλιο για να αποδώσει βασίζεται στο ανοσοποιητικό µας σύστηµα», «Πιο δυνατό ανοσοποιητικό, καλύτερη απόδοση του εµβολίου», «Τα Mollers κάνουνε καλό στο ανοσοποιητικό. Και σε πολλά άλλα», καθώς και το χιουμοριστικό: ««Από σήµερα κοµµένη και η υγιεινή διατροφή. Θα τρώω junk food. Ό,τι γουστάρω. Τι κοιτάτε? Θα κάνω το εµβόλιο. Θα ‘χω προστασία» ….
Η Επιτροπή στην απόφαση Α5612 έκρινε οµόφωνα ότι η, µε οποιοδήποτε τρόπο, συσχέτιση της αποτελεσµατικότητας του εµβολίου µε ένα διαφηµιζόµενο προϊόν, εν προκειµένω µε το Mollers, µε σκοπό την εµπορική προβολή και προώθησή του, δεν συνιστά υπεύθυνη κοινωνικά επιλογή. Στην απόφαση του το ΣΕΕ τονίζει ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπάρχει µεγαλύτερη ευαισθησία εξαιτίας της πανδηµίας και η διαφήμιση συνδέει αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση, το διαφηµιζόµενο προϊόν µε την απόδοση του εµβολίου και το µήνυµα που τελικά επικοινωνείται στον καταναλωτή είναι πως το Mollers βοηθάει να λειτουργήσει καλύτερα το εµβόλιο. Επίσης η Επιτροπή διαπίστωσε ότι σύµφωνα µε το ισχύον ρυθµιστικό πλαίσιο για τα συµπληρώµατα διατροφής, ισχυρισµοί υγείας µπορούν να επικοινωνούνται µόνο σε σχέση µε τα συστατικά για τα οποία έχουν εγκριθεί και δεν επιτρέπεται να αποδίδονται στο προϊόν, όπως γίνεται στην υπό έλεγχο διαφηµιστική επικοινωνία.
Ως εκ τούτου η Επιτροπή οµόφωνα αποφάσισε ότι η υπό κρίση διαφηµιστική επικοινωνία Mollers προσκρούει στα άρθρα 1, 3, 5 και 8 του ΕΚ∆-Ε και πρέπει να σταµατήσει άµεσα να προβάλλεται ως έχει. Η απόφαση κοινοποιήθηκε σε Ε∆ΕΕ – Σ∆Ε – ΕΣΡ – Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση Α5612 του ΣΕΕ
Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας, όπως προβλέπεται από τον Ελληνικό Κώδικα ∆ιαφήµισης – Επικοινωνίας και τον Κανονισµό Λειτουργίας, εξέτασε την υπό έλεγχο διαφηµιστική επικοινωνία σε σχέση µε την υποβληθείσα αίτηση ελέγχου και έλαβε υπ’ όψιν της τα στοιχεία και επιχειρήµατα που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίαση, προκειµένου να κρίνει εάν η εν λόγω επικοινωνία είναι σύµφωνη µε τις διατάξεις του ΕΚ∆-Ε.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των περιορισµών στις συναθροίσεις, που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδηµίας Covid 19, η Επιτροπή συνεδρίασε µέσω τηλεδιάσκεψης. Εισαγωγικά, η Επιτροπή επισηµαίνει ότι η επικοινωνία προϊόντων που συνδέεται µε θέµατα υγείας και ασφάλειας αντιµετωπίζεται µε αυξηµένη προσοχή και υπευθυνότητα, πέραν της καθιερωµένης διαφηµιστικής δεοντολογίας, δεδοµένου ότι λόγω έλλειψης εξειδικευµένων γνώσεων, τυχόν ασαφείς, ελλιπείς ή υπερβολικοί ισχυρισµοί µπορούν εύκολα να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, µε ενδεχόµενες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια τους. Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός παρέχεται υψηλό επίπεδο προστασίας στους καταναλωτές σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέµατα και αφ’ ετέρου αναδεικνύεται ο ουσιαστικός και υπεύθυνος ρόλος που διαδραµατίζει η διαφηµιστική λειτουργία στην ενηµέρωση της κοινής γνώµης. Τα παραπάνω αποτελούν πάγια θέση του Συµβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, η οποία ενισχύεται ακόµη περισσότερο την τρέχουσα χρονική περίοδο, που υπάρχει µεγαλύτερη ευαισθησία εξαιτίας της πανδηµίας. Ειδικότερα, τη στιγµή που η πανδηµία του Covid 19 εξακολουθεί να έχει σοβαρές διαστάσεις στη χώρα µας, µε τους περισσότερους ανθρώπους να ανησυχούν ή και να φοβούνται για την προστασία της υγείας τους κι ενώ η διαδικασία του εµβολιασµού βρίσκεται σε εξέλιξη, εν µέσω µάλιστα εκτενέστατων επιστηµονικών ερευνών και µελετών, αλλά και έντονων κοινωνικών συζητήσεων σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα, την καταλληλόλητα και τις πιθανές παρενέργειες των διαφόρων εµβολίων – η Επιτροπή κρίνει οµόφωνα ότι η, µε οποιοδήποτε τρόπο, συσχέτιση της αποτελεσµατικότητας του εµβολίου µε ένα διαφηµιζόµενο προϊόν, εν προκειµένω µε το Mollers, µε σκοπό την εµπορική προβολή και προώθησή του, δεν συνιστά υπεύθυνη κοινωνικά επιλογή. Αναφορικά συγκεκριµένα µε τους υπό έλεγχο ισχυρισµούς «Το εµβόλιο για να αποδώσει βασίζεται στο ανοσοποιητικό µας σύστηµα» και «Πιο δυνατό ανοσοποιητικό, καλύτερη απόδοση του εµβολίου», η Επιτροπή οµόφωνα έκρινε ότι συνδέοντας – στο πλαίσιο της διαφηµιστικής επικοινωνίας του προϊόντος Mollers – την (καλύτερη) απόδοση του εµβολίου µε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, επί της ουσίας συνδέεται αυθαίρετα, χωρίς την απαραίτητη τεκµηρίωση, το διαφηµιζόµενο προϊόν µε την απόδοση του εµβολίου και το µήνυµα που τελικά επικοινωνείται στον καταναλωτή είναι πως το Mollers βοηθάει να λειτουργήσει καλύτερα το εµβόλιο.
Ως προς τη διατύπωση «Από σήµερα κοµµένη και η υγιεινή διατροφή. Θα τρώω junk food. Ό,τι γουστάρω. Τι κοιτάτε? Θα κάνω το εµβόλιο. Θα ‘χω προστασία» η Επιτροπή οµόφωνα έκρινε ότι µπορεί µεν να είναι µία ανυπόστατη και κωµική τοποθέτηση του νεαρού πρωταγωνιστή που όµως περνάει λανθασµένα µηνύµατα τόσο για την αξία της σωστής διατροφής (δείχνοντας ότι επανάσταση για τον νεαρό είναι να απολαµβάνει ένα burger αντί για την «υγιεινή µαγειρική της µαµάς»), όσο και για το εµβόλιο, που υποδηλώνει (εσφαλµένα) ότι θα τον προστατεύσει και από την κακή διατροφή.
Αναφορικά µε τη διατύπωση «Τα Mollers κάνουνε καλό στο ανοσοποιητικό. Και σε πολλά άλλα», η Επιτροπή διαπίστωσε ότι σύµφωνα µε το ισχύον ρυθµιστικό πλαίσιο για τα συµπληρώµατα διατροφής, ισχυρισµοί υγείας µπορούν να επικοινωνούνται µόνο σε σχέση µε τα συστατικά για τα οποία έχουν εγκριθεί και δεν επιτρέπεται να αποδίδονται στο προϊόν, όπως γίνεται στην υπό έλεγχο διαφηµιστική επικοινωνία.
Περαιτέρω, η αναφορά «θα ρωτήσω λοιµωξιολόγο», κατά την οµόφωνη κρίση της Επιτροπής έρχεται να επιβεβαιώσει στο κλείσιµο της επικοινωνίας την εσφαλµένη εντύπωση που έχει δηµιουργηθεί από όλα τα προηγούµενα ότι δηλαδή το προϊόν σχετίζεται µε κάποιο τρόπο µε την προστασία από τον κορονοϊό και µε την απόδοση των εµβολίων. Για όλους αυτούς του λόγους και υπό το πρίσµα της αυξηµένης υπευθυνότητας που οι περιστάσεις απαιτούν, η Επιτροπή οµόφωνα αποφάσισε ότι η υπό κρίση διαφηµιστική επικοινωνία Mollers προσκρούει στα άρθρα 1, 3, 5 και 8 του ΕΚ∆-Ε και πρέπει να σταµατήσει άµεσα να προβάλλεται ως έχει (µε τελευταία ηµέρα προβολής της στις 15.04.2021). Προσφυγή στη ∆ευτεροβάθµια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας προβλέπεται στο άρθρο 13.Ζ του Κανονισµού της ΠΕΕΕ. Τονίζεται ότι µε βάση το ίδιο άρθρο η προσφυγή στη ∆ευτεροβάθµια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσµα στην εφαρµογή της παρούσας. Οι Αποφάσεις των Επιτροπών ισχύουν και πρέπει να εφαρµόζονται σε όλα τα µέσα που αναπτύσσεται η εκάστοτε υπό έλεγχο επικοινωνία, συµπεριλαµβανοµένων των ψηφιακών καθώς και των owned channel στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεξάρτητα από το εάν αυτά αναφέρονται στη σχετική αίτηση ελέγχου.
Τονίζεται ότι σε περίπτωση µη πλήρους εφαρµογής της Απόφασης, το ΣΕΕ δύναται να προβεί στις προβλεπόµενες από τον Κανονισµό κυρώσεις. Υπενθυµίζεται σύσταση του ∆.Σ. του ΣΕΕ προς τα εµπλεκόµενα µέρη να µη χρησιµοποιούν ή κάνουν αποσπασµατικές αναφορές σε αποφάσεις των Επιτροπών για σκοπούς δηµοσιότητας ή προβολής, προκειµένου να αποφεύγονται παρερµηνείες.
Δείτε επίσης: Πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ αποκτά η CVC Capital Partners
Δείτε επίσης: Η ΦΑΓΕ πενθεί για την απώλεια του ιδρυτή της, Κυριάκου Φιλίππου
Δείτε επίσης: Ολιστική αξιοποίηση του φυτού της φραγκοσυκιάς
Δείτε επίσης: ΚΥΑ: Ποια αποθέματα υγειονομικού υλικού και τροφίμων δηλώνονται και από ποιες επιχειρήσεις
Δείτε επίσης: Πλαστικά μίας χρήσης: η μεγάλη ανατροπή στην εστίαση