Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα πολικά λιποειδή και γιατί έχουν σημασία

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι είναι τα πολικά λιποειδή και γιατί έχουν σημασία
spot_img

Ο ρόλος και η διατροφική αξία των πολικών λιποειδών.

Τα πολικά λιπίδια συμπεριλαμβανομένων των γλυκεροφωσφολιπιδίων και των σφιγγοφωσφολιπιδίων είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά και το γάλα είναι μια σημαντική πηγή, ιδιαίτερα για τα βρέφη. Το βόειο γάλα είναι μια καλή πηγή πολικών λιπιδίων, όπου η απόδοση και η σύνθεση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο γάλα, τα πολικά λιπίδια οργανώνονται στη μεμβράνη των σφαιριδίων του λίπους του γάλακτος ως ένα τριγλυκερίδιο που ενθυλακώνεται σε τρεις στρώσεις. Η συνολική συγκέντρωση πολικών λιπιδίων στο ανθρώπινο γάλα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο της γαλουχίας και η διατροφή της μητέρας. 

Ας δούμε σήμερα, 3 σημαντικά άρθρα σχετικά με τα πολικά λιποειδή στα τρόφιμα

1. Milk polar lipids composition and functionality: a systematic review https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2104211

Σε αυτό το άρθρο ανασκόπησης, μελετώνται τα γλυκεροφωσφολιποειδή και τα σφιγκοφωσφολιποειδή του ανθρώπου και του γάλακτος με σκοπό να αξιολογηθεί η διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων.

2. Lipid signature associated with chronic colon inflammation reveals a dysregulation in colonocyte differentiation process https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198124000787

To άρθρο αυτό εστιάζει στην φλεγμονώδη εντερική διαταραχή (Inflammatory Bowel Disease), την ελκωτική κολίτιδα (ulcerative colitis) και την ασθένεια Crohn.

H ανάλυση των λιποειδών έδειξε ότι στα κύτταρα του επιηθηλίου όταν είναι σε φλεγμονώδη κατάσταση μειώνονται τα επίπεδα των μονο- και δι-ακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι στην μορφή φωσφολιποειδών ενώ αυξάνονται τα επίπεδα των λιπαρών οξέων που περιέχουν αραχιδονικό οξύ.

3. Role of circulating sphingolipids in lipid metabolism: Why dietary lipids matter https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2022.1108098/full

Το άρθρο αυτό εστιάζει στα πολικά λιποειδή που λαμβάνουμε με την διατροφή μας και συσχετίζει την δομή των σφιγκολιποειδών που καταναλώνουμε με το καρδιαγγειακό ρίσκο.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο