Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός σε 12 χώρες για τοξικά συσκευασμένα μανιτάρια – Δύο κρούσματα αλλαντίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός σε 12 χώρες για τοξικά συσκευασμένα μανιτάρια – Δύο κρούσματα αλλαντίασης
spot_img

Αυξήθηκαν οι χώρες που ειδοποιήθηκαν από την Ευρώπη για συσκευασμένα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Σε 12 χώρες απευθύνεται πλέον η ειδοποίηση του Ευρωπαϊκού RASFF για τα τοξικά συσκευασμένα μανιτάρια, από 9 που περιλαμβάνονταν στην αρχική ειδοποίηση στα τέλη Ιουνίου. Η ανάκληση επεκτάθηκε όχι μονο ως προς τον αριθμό των χωρών αλλά και ως προς τις παρτίδες των μολυσμένων με τις τοξίνες Clostridium botulinum μανιταριών. Το Clostridium botulinum προκαλεί αλλαντίαση μια σοβαρή ασθένεια που μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Τα τοξικά μανιτάρια που πωλούνται σε 12 χώρες.

Τα επικίνδυνα μανιτάρια εξάγονται από τη Ρωσία σε Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, και Βρετανία. Ήδη σύμφωνα με την ανακοίνωση στο RASFF έχουν σημειωθεί δύο κρούσματα αλλαντίασης. Τα προϊόντα έχουν ήδη ανακληθεί από τα ράφια των καταστημάτων σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, και Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία ενημέρωσε ότι προχωρά στην επέκταση της απόσυρσης στο προϊόν «Sliced Lactarius ( Lactarius deliciosus ), τουρσί», καθώς ανιχνεύθηκε η παρουσία Clostridium botulinum .

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα του νέου εμπλεκόμενου προϊόντος είναι:

Όνομα προϊόντος: Φέτες Lactarius ( Lactarius deliciosus ), τουρσί συσκευασμένο σε γυάλινο βάζομε Barcode: 4250370593657, ημερομηνία λήξης: 20/05/2025 και βάρος μονάδας: 500g

Να σημειωθεί ότι η αρχική ειδοποίηση  αφορούσε τα μανιτάρια της ίδιας εταιρείας Russula delica μάρκας Tpyzah, με αριθμό παρτίδας  4250370532731.

Τα μανιτάρια που είχαν ανακληθεί αρχικά.

Η αλλαντίαση μπορεί να προκαλέσει παράλυση μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση, του μολυσμένου τροφίμου η οποία εκδηλώνεται ως θολή όραση, διπλή όραση, φωτοφοβία, δυσκολία στην κατάποση και ξηροστομία. Η παράλυση μπορεί να επηρεάσει προοδευτικά τους αναπνευστικούς και καρδιακούς μύες. Πιθανά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, διάρροια και έμετο.
Άτομα που έχουν καταναλώσει το προσβεβλημένο φαγητό και αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 36 ωρών από την κατανάλωση θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια και να εγείρουν υποψίες για αλλαντίαση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές. Δεν έχει νόημα να αναζητάτε προληπτική ιατρική θεραπεία χωρίς συμπτώματα. Μεταξύ των τροφών που συνδέονται συχνότερα με την αλλαντίαση είναι οι σπιτικές κονσέρβες, κυρίως διατηρημένα λαχανικά όπως τσίλι σε λάδι, σπαράγγια, πράσινα φασόλια. επίσης ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του τόνου σε κονσέρβα και των ψαριών που έχουν υποστεί ζύμωση, παστά και καπνιστά· και προϊόντα κρέατος, για παράδειγμα, ζαμπόν και λουκάνικα.

Γενικά, σχετίζεται με τροφές χαμηλού οξέος (με pH πάνω από 4,5), όπου μπορεί να αναπτυχθεί και να παράγει την τοξίνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο