Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι η φρουκτόζη πιο υγιεινή από τη ζάχαρη;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι η φρουκτόζη πιο υγιεινή από τη ζάχαρη;
spot_img

Το πείραμα της foodwatch με τα σνακ για παιδιά που ισχυρίζονται ότι είναι παρασκευασμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

“Μόνο φυσικά σάκχαρα” γράφουν στη συσκευασία πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και εμείς ως καταναλωτές έχουμε την εντύπωση ότι κάνουμε μια υγιεινή επιλογή. Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε όμως η foodwatch έδειξαν ότι ακόμη και τα σνακ που περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα μπορεί να είναι πραγματικές «βόμβες» ζάχαρης.

Κι αυτό εγείρει το ερώτημα: Είναι η φρουκτόζη πραγματικά πιο υγιεινή από την «κανονική» ζάχαρη;

Πρώτα απ ‘όλα: Τα φρούτα δεν περιέχουν μόνο φρουκτόζη αλλά και γλυκόζη και σακχαρόζη. Η γλυκόζη είναι το λεγόμενο σάκχαρο του σταφυλιού: Εισέρχεται γρήγορα στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί γρήγορη άνοδο του σακχάρου στο αίμα, αλλά προκαλεί και γρήγορη πτώση του.

Η φρουκτόζη αντίθετα, δεν εισέρχεται στο αίμα τόσο γρήγορα και, σε αντίθεση με τη γλυκόζη, δεν χρειάζεται ινσουλίνη. Εξαιτίας αυτού, θεωρείται συχνά ότι αποτελεί το «υγιεινότερο» γλυκαντικό. Αλλά αυτό είναι λάθος. Η φρουκτόζη διασπάται από το συκώτι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα. Η σακχαρόζη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και χρησιμοποιείται – σε επεξεργασμένη μορφή – ως επιτραπέζια ζάχαρη. 

Η foodwatch έλεγξε 77 σνακ με φρούτα για παιδιά που ισχυρίζονται ότι είναι παρασκευασμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά: Κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο των προϊόντων ήταν ζάχαρη! Η χειρότερες καταγραφές αφορούσαν τα προϊόντα Obsties από την Alete και οι Raisins από την Freche Freunde, τα οποία ήταν σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα από ζάχαρη!  

Η φρουκτόζη δεν είναι πιο υγιεινή 

Ο Δρ. Ο Stefan Kabisch, ο οποίος ερευνά στην Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικής Ιατρικής στο Charité University Medicine στο Βερολίνο, είναι γενικά επικριτικός για τη ζάχαρη στα επεξεργασμένα προϊόντα: «Δεν έχει καμία σημασία τι ζάχαρη υπάρχει εκεί, είτε φρουκτόζη είτε κρυσταλλική ζάχαρη. Και οι δύο είναι παραλλαγές ζάχαρης που έχουν γλυκιά γεύση, περιέχουν πολλές θερμίδες και δεν σας κρατούν χορτάτους για πολύ. Η φρουκτόζη τείνει να είναι ίσως ακόμη πιο προβληματική – υπάρχουν κάποιες ενδείξεις γι αυτό από πειράματα σε ζώα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τη ζάχαρη γενικά». 

Η υπερβολική ζάχαρη συνεπάγεται ασθένειες

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η τερηδόνα. Οι ειδικοί οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής είναι ιδιαίτερα επικριτικοί στις αναγραφές «Χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν επίσης ζάχαρη. Αλλά συνήθως σε συγκεντρώσεις που δεν είναι τόσο υψηλές όσο στα επεξεργασμένα προϊόντα. Και εκτός από τη ζάχαρη, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Στα σνακ με φρούτα, ωστόσο, ο καρπός υφίσταται έντονη επεξεργασία και συμπύκνωση. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου θετικά συστατικά και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι περισσότερο σαν να τρως μια καραμέλα παρά ένα υγιεινό σνακ. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο