Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωστή βιομηχανία μπισκότων ζητά συγνώμη για την καταναγκαστική εργασία από αιχμαλώτους των Ναζί

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓνωστή βιομηχανία μπισκότων ζητά συγνώμη για την καταναγκαστική εργασία από αιχμαλώτους των Ναζί
spot_img

Η εταιρεία χρησιμοποίησε την καταναγκαστική εργασία για να παράγει προϊόντα σίτου για Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου


Η γερμανική αυτοκρατορία μπισκότων Bahlsen ζήτησε συγγνώμη για τα «οδυνηρά» ευρήματα μιας έκθεσης που δείχνει ότι χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό εργατών κρατουμένων κατά τη ναζιστική περίοδο.

Η έκθεση ανατέθηκε όταν η κληρονόμος της οικογένειας Verena Bahlsen προκάλεσε οργή το 2019, καθώς εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τα μαρτύρια που υπέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες από την κατεχόμενη από τους Ναζί Ουκρανία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εργαστούν στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η Bahlsen, της οποίας ο πατέρας είναι ιδιοκτήτης μερικών από τα πιο διάσημα μπισκότα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Choco Leibniz, είπε ότι η εταιρεία δεν έκανε και κανένα κακό όταν χρησιμοποίησε 200 κρατούμενους από στρατόπεδα εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού «τους φέρθηκε καλά». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά της.

Η μελέτη δύο ιστορικών που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ανεβάζει τον αριθμό των καταναγκαστικών εργατών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία και την Ουκρανία , κοντά στους 800. Επίσης ανέφερε ότι η καταναγκαστική εργασία χρησιμοποιήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, από το 1940 έως το 1945.

Σε μια δήλωση, η οικογένεια Bahlsen χαρακτήρισε τα ευρήματα «άβολα και επώδυνα» και εξέφρασε τη λύπη της που η εταιρεία «δεν είχε αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη αλήθεια τόσα χρόνια».

Η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, χρησιμοποίησε την καταναγκαστική εργασία για να παράγει προϊόντα σίτου για Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Οι πρόγονοί μας… εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα στη ναζιστική περίοδο», είπε η οικογένεια, αποκαλώντας τη συμπεριφορά της εταιρείας «ασυγχώρητη».

Τα σχόλια της Verena Bahlsen το 2019 προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς Γερμανούς πολιτικούς να τα επικρίνουν και ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν μποϊκοτάζ των μπισκότων Bahlsen. Αμέσως ζήτησε συγγνώμη για τις «άστοχες» παρατηρήσεις της, λέγοντας: «Ήταν λάθος να διευρυνθεί αυτή η συζήτηση με απερίσκεπτες απαντήσεις. Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Δεν είχα καμία πρόθεση να υποβαθμίσω τον εθνικοσοσιαλισμό ή τις συνέπειές του». Η Verena Bahlsen αποχώρησε από την εταιρεία τρία χρόνια αργότερα.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα η εταιρεία μπισκότων, πλήρωσε οικειοθελώς 1,5 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα (περίπου 750.000 ευρώ) το 2000-2001 σε ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε από γερμανικές εταιρείες για να αποζημιώσει 20 εκατομμύρια εργάτες που χρησιμοποίησαν οι Ναζί σε καταναγκαστική εργασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο