Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο σοβαρός κίνδυνος απώλειας όρασης όταν κάνουμε μπάνιο φορώντας φακούς επαφής

ΑρχικήΝέαΥγείαΟ σοβαρός κίνδυνος απώλειας όρασης όταν κάνουμε μπάνιο φορώντας φακούς επαφής
spot_img

Ποιοι φακοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι για την υγεία των ματιών μας στο νερό;

Στις 18 Ιουλίου, η influencer του Instagram Rachel Prochnow μοιράστηκε με τους ακολούθους της ότι, πέρυσι, τυφλώθηκε στο ένα μάτι μετά από μόλυνση που προκλήθηκε από το ντους με φακούς επαφής. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αποκαταστήσει την όρασή της. Η Prochnow δήλωσε ότι ανέπτυξε Kερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα -μια σπάνια αλλά σοβαρή οφθαλμική λοίμωξη που προκαλείται από μια αμοιβάδα που βρίσκεται συνήθως στο νερό και το έδαφος- ενώ έκανε ντους στο Όστιν του Τέξας.

«Η ακανθαμοιβάδα βρίσκεται σε κάθε πηγή νερού (εκτός από το βρασμένο νερό). Οπότε [κινδυνεύετε] αν φοράτε φακούς επαφής και μπει νερό στα μάτια σας», έγραψε. «Ήταν ο μεγαλύτερος πόνος που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ».

Στην ανάρτησή της, η Prochnow είπε ότι πίστευε ότι ασκούσε καλή υγιεινή των φακών επαφής – έπλενε τα χέρια της πριν χειριστεί τους φακούς επαφής της, δεν κοιμόταν ποτέ με αυτούς και αντικαθιστούσε συχνά τη θήκη των φακών επαφής της. Ωστόσο, είπε ότι ποτέ δεν την είχαν προειδοποιήσει οι γιατροί να μην κάνει ντους, να μην κολυμπάει ή να μπαίνει σε τζακούζι ενώ φοράει τους φακούς επαφής της.

«Ακόμη και αν καθάριζε τους φακούς της όπως συνιστάται, η έκθεση στο νερό της βρύσης – που μπορεί να φιλοξενεί Acanthamoeba – μπορεί να οδήγησε σε μόλυνση», δήλωσε η Annie Nguyen, MD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής οφθαλμολογίας στο Keck Medicine of USC. «Ο οργανισμός μπορεί να προσκολληθεί στην επιφάνεια του φακού και να προκαλέσει λοίμωξη, ιδίως αν υπήρξε οποιαδήποτε βλάβη στην επιφάνεια του κερατοειδούς, δημιουργώντας ένα σημείο εισόδου».

«Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προσκολληθούν στους φακούς επαφής και ο φακός μπορεί να τους παγιδεύσει στον κερατοειδή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης», εξήγησε ο Nguyen. «Ο φακός επαφής διαταράσσει επίσης τη φυσική μεμβράνη δακρύων, η οποία κανονικά βοηθά στην προστασία του κερατοειδούς, καθιστώντας το μάτι πιο ευάλωτο».

Όταν η ακανθαμοιβάδα ή άλλος επιβλαβής μικροοργανισμός εισέλθει στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει κερατίτιδα.

«Η κερατίτιδα είναι η πιο συχνή οφθαλμική λοίμωξη από τη χρήση φακών επαφής. Είναι όταν ο κερατοειδής χιτώνας -το διαυγές, θολωτό παράθυρο του ματιού- μολύνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ουλές στον κερατοειδή, επηρεάζοντας την όρασή σας», δήλωσε ο Ami Vadada, MD, οφθαλμίατρος στο AdvantageCare Physicians στη Νέα Υόρκη.

Στην περίπτωση της Kερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα συγκεκριμένα, «μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο, απώλεια όρασης, ακόμη και τύφλωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και κατάλληλα», πρόσθεσε ο Nguyen.

Πέρα από την ακανθαμοιβάδα, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν κερατίτιδα από βακτήρια όπως η Pseudomonas, η οποία μπορεί επίσης να βρεθεί στο έδαφος και το νερό. Είναι επίσης πιθανό κάποιος να αναπτύξει μυκητιασική οφθαλμική λοίμωξη από μολυσμένο νερό, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Οι μαλακοί φακοί μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς μπορούν να απορροφήσουν ευκολότερα νερό και να παγιδεύσουν μικροοργανισμούς. Οι φακοί επαφής καθημερινής χρήσης μπορεί να είναι ασφαλέστεροι από τους φακούς επαφής που χρησιμοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο