Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με ποια φάρμακα απαγορεύεται να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜε ποια φάρμακα απαγορεύεται να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ;
spot_img

Όλες οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το φρούτο στον οργανισμό σας


Η δροσιστική φέτα γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι από το χυμό του μπορεί να έχει πολλά οφέλη καθώς έχει βιταμίνες C και A, καθώς και χρήσιμα μέταλλα όπως το κάλιο. Θα μπορούσε όμως να δημιουργήσει και προβλήματα κυρίως αν παίρνετε κάποια φάρμακα που δεν πρέπει να ανακατέψετε με το γκρέιπφρουτ!

Ναι, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, του άγχους και της κατάθλιψης, των καρδιακών προβλημάτων και της απόρριψης μοσχεύματος οργάνων. Πώς το κάνει αυτό;

Το γκρέιπφρουτ, μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ένα ένζυμο στα έντερα που ονομάζεται κυτόχρωμα P450 3A4 (CYP3A4), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση πολλών διαφορετικών τύπων φαρμάκων.

Οι ενώσεις του γκρέιπφρουτ γνωστές ως φουρανοκουμαρίνες διασπώνται επίσης από το CYP3A4 – αλλά τα προϊόντα που προκύπτουν στη συνέχεια συνδέονται με το ένζυμο και εμποδίζουν αμετάκλητα τη δράση του. Ως αποτέλεσμα, μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου στο οποίο συνήθως δρα το ένζυμο καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος και η φυσιολογική λειτουργία αποκαθίσταται μόνο όταν ο οργανισμός παράγει περισσότερο CYP3A4.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα CYP3A4 στα έντερά τους, επομένως ο αντίκτυπος της κατανάλωσης γκρέιπφρουτ μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο ενός φαρμάκου που καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ένας ασθενής που είχε λάβει μεταμόσχευση ήπατος και έπαιρνε φάρμακο για να μειώσει τον κίνδυνο απόρριψης μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο με οξεία νεφρική δυσλειτουργία. Γιατί; Διότι είχε φάει περισσότερα από 1,5 κιλό μαρμελάδα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και η μαρμελάδα είχε ως κύριο συστατικό το γκρέιπφρουτ! Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής είχε 326 έως 592 τοις εκατό μεγαλύτερη συγκέντρωση του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματός του από ό,τι θα έπρεπε, γεγονός που οδήγησε στα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στα νεφρά.

Έχει επίσης βρεθεί ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να επιτρέψει πολύ μικρότερη απορρόφηση του φαρμάκου στο σώμα, αυτή τη φορά στοχεύοντας μια διαφορετική ομάδα πρωτεϊνών: τις πρωτεΐνες μεταφορείς που μεταφέρουν φάρμακα στην κυκλοφορία του αίματος από τα έντερα, εμποδίζοντάς τα να το κάνουν.

Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα φαρμάκου που επηρεάζεται από αυτό είναι η φεξοφεναδίνη, ένας τύπος αντιισταμινικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλλεργικού πυρετού και της κνίδωσης. «Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει την είσοδο λιγότερης φεξοφεναδίνης στο αίμα», δήλωσε ο Δρ Shiew Mei Huang, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Κλινικής Φαρμακολογίας του FDA, σε ενημέρωση καταναλωτή του FDA .

Πώς θα ξέρω αν κάνει να καταναλώσω γκρέιπφρουτ με το φάρμακό μου;

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν το γκρέιπφρουτ θα επηρεάσει το φάρμακό σας, ελέγξτε το φύλλο πληροφοριών που περιλαμβάνεται στο πακέτο, καθώς αυτό συνήθως αναφέρει πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Εάν δεν λέει – ή έχετε πετάξει το φύλλο (όλοι το έχουμε κάνει) – ένας κλινικός ιατρός ή φαρμακοποιός θα μπορεί να σας πει περισσότερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο