Εκτός του ότι δίνει μοναδική γεύση η κολοκύθα είναι γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους και όχι μόνο ως σκαλιστό διακοσμητικό! Στην κουζίνα μπορεί να μετατρέψει πολλά πιάτα σε… «καλλιτέχνημα», αφού χρησιμοποιείται και σε αλμυρά πιάτα, όπως σούπα, ζυμαρικά, χούμους αλλά και σε λιχουδιές όπως μπισκότα, πίτες, cheesecakes.
Και εκτός του ότι δίνει μοναδική γεύση η κολοκύθα είναι επίσης γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας. Δείτε με ποιους τρόπους:
Βελτιώνουν την όραση
Οι κολοκύθες αποτελούν υψηλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, μια κοινή αιτία τύφλωσης.
Πρόσθετες ενώσεις που βρίσκονται στα κολοκύθια και υποστηρίζουν την υγεία της όρασης είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο φυτικές χρωστικές που βοηθούν στην προστασία των ματιών από τα επιβλαβή κύματα του φωτός, σύμφωνα με το WebMD.
Ένα άρθρο που εξετάστηκε από έναν από τους εγγεγραμμένους διαιτολόγους του WebMD αναφέρει ότι ένα μόνο φλιτζάνι κολοκύθας μπορεί να δώσει σε ένα άτομο το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Ο ψευδάργυρος, ένα μέταλλο που βρίσκεται στην κολοκύθα, βοηθά επίσης στη διατήρηση του αμφιβληστροειδούς υγιούς.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Εκτός από τη βιταμίνη Α, οι κολοκύθες αποτελούν υψηλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα θρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της ανοσίας. Η βιταμίνη C βοηθά τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο ανοσοποιητικού κυττάρου, στην εκτέλεση διαφόρων ανοσοποιητικών λειτουργιών, όπως η απαλλαγή από τα επιβλαβή βακτήρια. Καθώς η εποχή της γρίπης είναι προ των πυλών, η κατανάλωση περισσότερης κολοκύθας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Οι κολοκύθες είναι επίσης γεμάτες βιταμίνες D και Ε, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Αν αισθάνεστε πως αρρωσταίνετε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, φτιάξτε μια ζεστή σούπα κολοκύθας που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σε χρόνο μηδέν.
Βοηθούν στην ευλυγισία του σώματος
Οι μπανάνες δεν είναι το μόνο τρόφιμο που είναι πλούσιο σε κάλιο. Οι κολοκύθες μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική πηγή του συγκεκριμένου μετάλλου. «Υπάρχουν περίπου 250 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά μισή μερίδα μαγειρεμένης κολοκύθας», δήλωσε η Kimberly Baker, διευθύντρια του προγράμματος Clemson University Extension Food Systems and Safety Program.
«Το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών, ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και των ανόργανων συστατικών μέσα στα κύτταρα του σώματος και συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.» Οι άνδρες άνω των 19 ετών πρέπει να καταναλώνουν περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα και οι γυναίκες άνω των 19 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2.600 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα.
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Οι κολοκύθες αποτελούνται κατά 90% από νερό και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά με μια πιο υγιεινή διατροφή, οι κολοκύθες θα μπορούσαν να γίνουν το μυστικό σας όπλο. Επιλέξτε ψητή κολοκύθα – ή ένα νόστιμο smoothie κολοκύθας.
Μειώνουν τη χοληστερόλη
Οι κολοκύθες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Άλλα οφέλη από τις φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τη μειωμένη πιθανότητα να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα.
Βελτιώνουν το δέρμα
Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ένα από τα πιο διαδεδομένα αντιοξειδωτικά στην κολοκύθα είναι το β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη.