Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAlert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Αυστρία είχε ενημερώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, για μολυσμένη με σαλμονέλα σαλάτα ρόκα, προέλευσης Ιταλίας που διανέμεται σε πολλές χώρες. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώθηκε ότι η σαλάτα εισάγεται και στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF, συμπεριέλαβε και την χώρα μας στην Πανευρωπαϊκή ειδοποίηση. Η σαλάτα με ρόκα είναι μολυσμένη με salmonella Umbilo, ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η σαλάτα έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις (98 στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία) αλλά ο αριθμός πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μόνο κάποιοι από τους πάσχοντες με συμπτώματα της νόσου πηγαίνουν στον γιατρό και για κάποιους δεν γίνεται μικροβιολογική εξέταση κοπράνων. Δεδομένου ότι η ρόκα σερβίρεται συχνά σε ανάμεικτες σαλάτες ή ως συνοδευτικό, πολλοί από τους ασθενείς στις συνεντεύξεις δεν μπόρεσαν να θυμηθούν ακριβώς πώς καταναλώθηκε. Στη Γερμανία κανένα βακτήριο salmonella Umbilo δεν έχει ανιχνευθεί από το 2011.

Το εργοστάσιο παραγωγής Ρόκας βρίσκεται στο Gorlago, στην επαρχία του Μπέργκαμο. Η εταιρεία OP Raggio di Sole Sac παρήγαγε τη βιολογική ρόκα για την Orto Bellina Srl. Στην Ιταλία η ρόκα έχει ανακληθεί από τα σουπερμάρκετ Bennet με το εμπορικό σήμα “Le Insalatine Biologica Bennet Bio”. Στην Σλοβενία η συσκευασμένη ρόκα πωλείται με το όνομα “Bio arugula Biozon”. Πιθανότατα στην χώρα μας να πωλείται με διαφορετικό όνομα, γι αυτό μέχρι να δοθεί επίσημη ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ οι επιχειρήσεις που εισάγουν ιταλική σαλάτα ρόκας ενθαρρύνονται να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι παρακολούθησης των προμηθευτών τους με τη δέουσα επιμέλεια είναι ισχυροί.

Η μολυσμένη σαλάτα έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία. Κατάρ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία.

Σχετικά με τη σαλμονέλα

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν και δεν φαίνονται αλλοιωμένα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Σύμφωνα με το CDC, τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο.

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες που έχουν προσβληθεί συνήθως παρουσιάζουν αδιαθεσία για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι είναι η μουσκιμόλη και γιατί ανακαλούνται σοκολάτες και ζελεδάκια που την περιέχουν

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν έλεγχο και νέες ρυθμίσεις στην παραγωγή και την πώληση προϊόντων που περιέχουν μουσκιμόλη.

Είναι τα κομμένα, ωμά κρεμμύδια δηλητηριώδη; Ευρήματα Μελέτης

Πότε μπορεί το αθώο κρεμμυδάκι να προκαλέσει στομαχικές λοιμώξεις, ακόμα και τροφική δηλητηρίαση;

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο