Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ρομποτική φάρμα στη Λάρισα όπου οι αγελάδες πάνε μόνες τους… για άρμεγμα

ΑρχικήΝέαΗ ρομποτική φάρμα στη Λάρισα όπου οι αγελάδες πάνε μόνες τους... για άρμεγμα
spot_img

cibum team

Ρομποτική φάρμα όπου οι αγελάδες πηγαίνουν για άρμεγμα μόνες τους; Ναι, κι όμως, αυτό το project υπάρχει στην Ελλάδα.

Πίσω από το εγχείρημα είναι ο Θωμάς Νότας, 33 ετών, ο οποίος – δίχως αμφιβολία – έχει δημιουργήσει την πιο hitech φάρμα στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια όταν κλήθηκε να αναλάβει τη φάρμα, ως αποτέλεσμα φυσικής διαδοχής, χωρίς ωστόσο να έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο.

«Η φάρμα δημιουργήθηκε το 1988 από τον πατέρα μου και τον θείο μου και πάντοτε καινοτομούσε, ιδιαίτερα στη γενετική και στη διατροφή, αποτελώντας ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα. Φιλοξένησε το 1ο φεστιβάλ γαλλικής αγελαδοτροφίας και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της γενετικής», δηλώνει.

Πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό το ρομποτικό σύστημα

Το ρομποτικό σύστημα λειτουργεί με κύριο γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του ζώου.

«Όλο το 24ωρο, η αγελάδα μπορεί να επισκεφθεί το ρομπότ όσες φορές θέλει και εκείνο θα κρίνει εάν πρέπει να αρμεχτεί ή όχι. Εάν είναι να αρμεχτεί, τότε η αγελάδα παραμένει στο ρομπότ και της χορηγείται άμεσα τροφή η οποία υπολογίζεται από πολλούς παραμέτρους. Στη συνέχεια το ζώο ζυγίζεται και το ρομπότ αναλαμβάνει τη διαδικασία πλυσίματος του μαστού με απολυμαντικό προετοιμάζοντας την αγελάδα για τη διαδικασία του αρμέγματος. Ακτίνες λέιζερ σκανάρουν τον μαστό για τον άμεσο εντοπισμό των θηλών ενώ δυο 3D κάμερες παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις του ζώου ώστε σε κάθε άρμεγμα το ρομπότ να γίνεται ακόμα πιο γρήγορο στην παραπάνω διαδικασία», εξηγεί ο κ. Νότας.

όλις τελειώσει το άρμεγμα, ψεκάζεται στις θηλές απολυμαντικό και γίνεται απευθείας πλήρης ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος. Αξίζει να αναφερθεί πως στην όλη διαδικασία δεν παρεμβαίνει ποτέ άνθρωπος και η αγελάδα κυριολεκτικά το απολαμβάνει. Επίσης, οι αγελάδες φορούνε περιλαίμια με τσιπάκι, καθώς παρακολουθείται συνεχώς η κινητικότητα και ο μηρυκασμός τους.

«Είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι δείκτες διότι παίρνουμε αναφορές σχετικά με πιθανούς οίστρους, ώρα γονιμοποίησης, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στομάχου κτλ.», σημειώνει.

Πως είναι να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά

«Είναι κάποιες φορές κουραστικό διότι εργαζόμαστε 365 το χρόνο με το ρομπότ να είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο αφού αρμέγει όλο το 24ωρο», δηλώνει ο κ. Νότας.

«Μια τυπική μου μέρα ξεκινά γύρω στις 7 το πρωί στο γραφείο, όπου θα αξιολογήσω τις αναφορές που μου στέλνει το ρομπότ και έπειτα θα εφαρμόσω τις όποιες αλλαγές, όπως μεταφορά ζώων σε άλλη ομάδα, εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας, αναπαραγωγή κτλ. Παράλληλα ετοιμάζεται το φαγητό των ζώων και γίνονται οι διάφοροι καθαρισμοί της φάρμας. Έπειτα μπορεί να γίνουν παραγγελίες ζωοτροφών, επιδιορθώσεις στη φάρμα και ίσως κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημειώνει.

Πηγή: itspossible.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα