Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στην αποθήκευση του ψωμιού.
Αν και η μούχλα σε ένα προϊόν είναι μια φυσική διαδικασία, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν είναι και τίποτα πολύ σοβαρό, καθώς όταν αρχίσει να αναπτύσσεται παράγει μυκοτοξίνες. Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες οι οποίες παράγονται από την ανάπτυξη μυκήτων σε τροφές και ζωοτροφές.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μούχλα που βλέπουμε πάνω στα τρόφιμα, όπως το ψωμί, είναι μόνο το μέρος της ανάπτυξης των μυκήτων, που είναι ορατό στην επιφάνεια των τροφίμων. Συνήθως οι μύκητες της μούχλας έχουν προχωρήσει με τις νηματώδεις ρίζες τους βαθιά στο τρόφιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοξίνες μπορεί να έχουν διασκορπιστεί σε όλο το τρόφιμο και απλά να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι.
Συνεπώς, το μουχλιασμένο ψωμί πρέπει πάντα να πετιέται, καθώς μπορεί να υπάρχει μούχλα χωρίς να φαίνεται.
Η Sarah Taylor, ειδικός στην υγιεινή τροφίμων στο High Speed Training, μοιράστηκε τις συμβουλές της σχετικά με την αποθήκευση του ψωμιού. «Για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να το διατηρείτε σκεπασμένο, είτε σε κάδο, είτε σε σακούλα ψωμιού, και να προσπαθείτε να διατηρείτε τη συσκευασία άθικτη και να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ψωμιού».
«Θα πρέπει επίσης να κρατάτε το ψωμί μακριά από νερό, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μούχλας. Αν έχετε την τάση να καταναλώνετε το ψωμί σας αργά, μια καλή επιλογή είναι να το καταψύξετε. Αυτό διατηρεί τη φρατζόλα βρώσιμη και αποτρέπει την εξάπλωση της μούχλας. Για να ξεπαγώσετε το ψωμί, απλά χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση απόψυξης της τοστιέρας σας για να αποφύγετε μια μουσκεμένη φέτα».
Η ειδικός σε θέματα διατροφής Birgit Brendel, συνιστά τη χρήση κεραμικών ή κεραμικών δοχείων για την αποθήκευση του ψωμιού.
Διευκρίνισε ότι τα υλικά αυτά επιτρέπουν την ανταλλαγή αέρα και υγρασίας, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και εμποδίζει την αλλοίωση του ψωμιού.