Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι εστίες γκαζιού προκαλούν πρόωρους θανάτους

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί οι εστίες γκαζιού προκαλούν πρόωρους θανάτους
spot_img

Τα ανησυχητικά ευρήματα πολλών μελετών σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, οι εστίες γκαζιού έχουν γίνει δημοφιλής οικιακή συσκευή στην Ευρώπη, κάτι που έχει αποτελεί ένα καυτό πολιτικό θέμα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σταθμίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έναντι των επιλογών των καταναλωτών.

Οι εστίες γκαζιού εκπέμπουν διάφορους ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του ασφυκτικού μονοξειδίου του άνθρακα, της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης και του βενζολίου. Η φλόγα δημιουργεί επίσης διοξείδιο του αζώτου, πρόδρομο της αιθαλομίχλης και ρύπο που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με αυτούς τους ρύπους και τις πιθανές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν.

Δείτε ακόμη: Δημοφιλές αντικαταθλιπτικό προκαλεί καρκίνο – Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες

Σύμφωνα με μια μελέτη, η τακτική χρήση του γκαζιού μπορεί να αυξήσει την ετήσια έκθεση ενός νοικοκυριού στο διοξείδιο του αζώτου κατά 4 ppb, δηλαδή κατά 75% του ορίου μακροχρόνιας έκθεσης που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η χρόνια έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου έχει επανειλημμένα συνδεθεί με την ανάπτυξη και την επιδείνωση αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα. Τα παιδιά, επίσης διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να βιώσουν αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία.

Η ερεθιστική για τους πνεύμονες ρύπανση που δημιουργείται από το μαγείρεμα σε εστίες γκαζιού μπορεί να συμβάλλει σε δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους και περιπτώσεις παιδικού άσθματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το ερευνητικό ινστιτούτο PSE Healthy Energy με έδρα το Όκλαντ δημοσίευσε μια πανεθνική εκτίμηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σε εστίες γκαζιού.

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες και πολυώροφα σπίτια στο Λος Άντζελες, το Μπέικερσφιλντ, την περιοχή του κόλπου και αλλού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση μόνο στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου μπορεί να συμβάλλει σε σχεδόν 19.000 πρόωρους θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Επίσης, έχει ως αποτέλεσμα έως και 200.000 τρέχουσες περιπτώσεις παιδικού άσθματος σε σύγκριση με το μαγείρεμα σε εστίες γκαζιού, οι οποίες δεν παράγουν διοξείδιο του αζώτου.

Όσον αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jaume I στην Ισπανία, διαπιστώθηκε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες στα μέσα σπίτια, καθώς οι αναθυμιάσεις των εστιών γκαζιού συνδυάζονται με άλλη ρύπανση, υπερβαίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόωροι θάνατοι ανέρχονται σε 39.959 στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περισσότερες οικογένειες μαγειρεύουν με φυσικό αέριο. Η ρύπανση είναι πιο σοβαρή σε σπίτια με κακό αερισμό και κατά τη διάρκεια παρατεταμένων μαγειρικών περιόδων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που είχαν καθορίσει πιθανά ποσοστά κινδύνου για άσθμα και πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από ένα δεδομένο επίπεδο διοξειδίου του αζώτου. Προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτά τα ποσοστά κινδύνου στον πραγματικό κόσμο μέχρι πέρυσι, όταν ολλανδοί ερευνητές έκαναν εκτεταμένες μετρήσεις διοξειδίου του αζώτου εντός και εκτός σπιτιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας το πιο ακριβές μέχρι σήμερα στιγμιότυπο της ρύπανσης εσωτερικών χώρων από τις κουζίνες αερίου.

Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε κυβερνητικά σύνολα δεδομένων για να επεκτείνει αυτά τα ευρήματα και να δημιουργήσει τους πρώτους χάρτες περιφερειακής κλίμακας για τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων με από κουζίνες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να υπολογίσουν την πρώτη επιστημονική εκτίμηση των πρόωρων θανάτων και του παιδικού άσθματος που σχετίζονται με το διοξείδιο του αζώτου στην Ευρώπη.

Άλλοι επιβλαβείς ρύποι που παράγονται από την καύση αερίου (μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και σωματίδια) δεν αναλύθηκαν επειδή οι ερευνητές δεν είχαν τα δεδομένα για να προβλέψουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις τους. Χρησιμοποιώντας μια λιγότερο ακριβή μέθοδο, υπολόγισαν ότι οι εστίες γκαζιού προκαλούν περίπου 367.000 περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά και 726.000 περιπτώσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες λόγω αυτών των άλλων ρύπων, εκτός από το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεν έχει γνωστή σχέση με το άσθμα.

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών σπιτιών μαγειρεύουν με φυσικό αέριο, το οποίο τυπικά έχει τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου. Οι κουζίνες εκπέμπουν το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου μεθάνιο ακόμη και όταν είναι σβηστές. Η ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων είναι σημαντική επειδή οι Ευρωπαίοι περνούν σχεδόν όλο το χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, και τα κτίρια λαμβάνουν όλο και λιγότερο φρέσκο αέρα καθώς γίνονται όλο και πιο αεροστεγή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο