Μια νέα και ασφαλής μέθοδος εξέτασης αλλεργιών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης ανέπτυξαν ένα τεστ για την απλούστευση της διάγνωσης των αλλεργιών, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά του σε κλινικά δείγματα παιδιών και εφήβων που πάσχουν από αλλεργία στα φυστίκια.
Τα ευρήματα τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Allergy, θα μπορούσαν να βελτιώσουν ριζικά την κλινική διάγνωση των αλλεργιών στο μέλλον.
Η από του στόματος πρόσληψη τροφής, κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν ένα αλλεργιογόνο (όπως εκχύλισμα φιστικιού) υπό επίβλεψη για να ελέγξουν την αλλεργική αντίδραση, εξακολουθεί να θεωρείται το χρυσό πρότυπο στη διάγνωση, ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Η δερματική δοκιμασία χορήγησης αλλεργιογόνου και η εξέταση αίματος δεν είναι εν τω μεταξύ πολύ ακριβείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις και περιττή αποφυγή τροφίμων. Ένα εναλλακτικό τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Dr. Alexander Eggel και Dr. Thomas Kaufmann της Βέρνης, μιμείται την αλλεργική αντίδραση σε δοκιμαστικό σωλήνα και προσφέρει έτσι μια ελκυστική εναλλακτική λύση στις καθιερωμένες δοκιμές.
«Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες είναι αλλεργίες τύπου Ι. Αναπτύσσονται όταν ο οργανισμός παράγει αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) ως αντίδραση σε ουσίες που στην πραγματικότητα είναι αβλαβείς», δήλωσε ο Dr. Eggel. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με συγκεκριμένους υποδοχείς στα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζουν σημαντικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις και στη φλεγμονή.
Βρίσκονται κυρίως στους ιστούς, όπως στον εντερικό βλεννογόνο και προετοιμάζονται και ευαισθητοποιούνται στο αλλεργιογόνο με τη σύνδεση με τα αντισώματα. Κατά την εκ νέου επαφή με το αλλεργιογόνο, αυτό συνδέεται απευθείας με τα μαστοκύτταρα που είναι φορτωμένα με αντισώματα, ενεργοποιώντας τα και πυροδοτώντας μια αλλεργική αντίδραση.
Ο Dr. Eggel εξήγησε: «Στη δοκιμή ενεργοποίησης των μαστοκυττάρων Hoxb8 (Hoxb8 MAT), την οποία αναπτύξαμε, τα μαστοκύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο έρχονται σε επαφή με ορό αίματος από αλλεργικούς ασθενείς. Τα μαστοκύτταρα δεσμεύουν τα αντισώματα IgE από τον ορό και ευαισθητοποιούνται από αυτά. Στη συνέχεια μπορούμε να διεγείρουμε τα μαστοκύτταρα με διαφορετικές ποσότητες των αλλεργιογόνων που πρόκειται να εξεταστούν».
Ο ποσοτικός προσδιορισμός των ενεργοποιημένων μαστοκυττάρων υποδηλώνει πόσο αλλεργικός είναι ένας ασθενής στο αλλεργιογόνο που εξετάζεται χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσει το τρόφιμο.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δείγματα ορού από συνολικά 112 παιδιά και εφήβους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε μελέτη στον Καναδά και για τους οποίους υπήρχαν σαφή διαγνωστικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της αλλεργίας τους στα φιστίκια. Τα μαστοκύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο ευαισθητοποιήθηκαν με τον ορό τους και στη συνέχεια διεγέρθηκαν με εκχύλισμα φιστικιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ορών από αλλεργικούς ασθενείς παρουσίασε δοσοεξαρτώμενη ενεργοποίηση του αλλεργιογόνου, ενώ σχεδόν όλα τα δείγματα από τα μη αλλεργικά άτομα ελέγχου δεν ενεργοποίησαν τα μαστοκύτταρα. Σύμφωνα με τον Dr. Eggel, «μια εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια 95% μπορούσε να υπολογιστεί από αυτά τα δεδομένα».
Επιπλέον, τα δεδομένα που μετρήθηκαν στη μελέτη αναλύθηκαν σε άμεση σύγκριση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους που έχουν καθιερωθεί στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε ότι η εξέταση Hoxb8 MAT είχε σημαντικά υψηλότερη ακρίβεια από την τυπική μέτρηση των ειδικών για αλλεργιογόνα αντισωμάτων IgE στο αίμα ή τη συχνά χρησιμοποιούμενη δερματική εξέταση.